Afbeelding

Boek over 40 jaar Holland Triathlon

Sport

Boek over 40 jaar Holland Triathlon

ALMERE - De Holland Triathlon (tegenwoordig Challenge Almere-Amsterdam) viert dit weekend haar 40-jarig jubileum. Veertig jaar geleden vond de eerste editie plaats in Kijkduin, om twee jaar later naar Almere te verhuizen. 3athlon is het afgelopen jaar in de rijke geschiedenis van het evenement gedoken en daaruit is het boek ’40 jaar Holland Triathlon: van pionieren tot Almeerse traditie’ ontstaan. 

3athlon heeft voor het boek intensief met vrijwel alle winnaars, jubilarissen en de organisatie gesproken. Verder zijn er voorwoorden van de Almeerse burgemeester Franc Weerwind en World Triathlon President Marisol Casado. Challenge Family CEO Jort Vlam heeft het boek al mogen lezen. “Het geeft echt een inkijkje in de leefwereld van de triatleet, maar schetst vooral ook een prachtig beeld van de ontwikkeling die de sport de afgelopen veertig jaar heeft doorgemaakt. Het is ongelooflijk bijzonder om veertig jaar Holland Triathlon door de ogen van de atleet te beleven.”

Emotie 

Het boek is geschreven door Tim Moria en Romy Louise van Schooneveld van 3athlon. In vogelvlucht wordt er gekeken naar wat er allemaal gebeurde tijdens veertig jaar triathlon in Almere. “Triathlon is een sport van emotie. Van passie”, stellen de auteurs. “Dat geldt niet alleen voor recreanten, maar zeker ook voor profatleten. Wat dat betreft was het heel gaaf om met al die winnaars die Almere rijk is – en dat zijn er nogal wat – terug te gaan naar het moment waarin zij als eerste over de streep kwamen. Het is magisch om te zien hoeveel dat nog steeds bij hen losmaakt.”

Wat begon met de Holland Triathlon en ongeveer tien jaar terug overging in Challenge Almere-Amsterdam, heeft volgens de auteurs altijd één verbindende factor gehad: het evenement raakt mensen. “Of het nou de atleten zijn, de vrijwilligers, de organisatoren, de mensen uit de stad: deze wedstrijd laat niemand onberoerd. De triathlon loopt voor veel Almeerders – maar met hen ook duizenden atleten wereldwijd – als een rode draad door hun levens. Dát bijzondere aspect, die magie, die hebben we proberen te vangen in dit boek.”

Het boek werd donderdag, op de eerste dag van de Challenge Almere-Amsterdam, officieel gepresenteerd. Er is een Nederlandse en Engelse uitgave. Alle deelnemers en vrijwilligers krijgen een exemplaar.

Lees hier meer. 

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto