De Almeerse Romy Spoelder op won zilver op het WK Cross Triatlon op Ibiza. (Foto: aangeleverd)
De Almeerse Romy Spoelder op won zilver op het WK Cross Triatlon op Ibiza. (Foto: aangeleverd)

Romy Spoelder en haar weg naar succes

Sport

ALMERE – De Almeerse Romy Spoelder timmert aan de weg als triatleet. Zo veroverde zij begin deze maand de zilveren plak bij de beloften (onder de 23 jaar) tijdens het WK Crosstriatlon op Ibiza. Het is haar eerste WK-medaille en als het aan haar ligt blijft het daar niet bij. 

Door Cynthia Wijnen

De passie voor de triatlon begon niet bij Romy zelf. Haar ouders en zus zijn ook fanatiek binnen de sport. Romy begon zelf bij het wedstrijdzwemmen en judo. Toen ze acht jaar oud was, kwam de interesse voor triatlon. “Mijn vader was triatleet en toen dacht ik bij mezelf: dit wil ik er ook gaan doen,” vertelt Romy. Zodoende was zij actief met zwemmen, judo én triatlon. In de loop der jaren nam Romy de triatlonsport steeds serieuzer en is zij meer gaan trainen. De Almeerse kwam terecht bij het RTC, Regionaal Training Centrum, waar ze zo’n twintig uur per week traint.

WK op Ibiza

Als voorbereiding op het WK op Ibiza heeft ze meegedaan aan het NK duathlon, om weer wat wedstrijdgevoel te krijgen. De Almeerse eindigde daar op de eerste plaats bij de vrouwen tot 23 jaar. Daarnaast heeft ze koppeltrainingen gedaan, wat inhoudt dat je een stuk fietst en daarna een stuk loopt. Twee weken voor vertrek heeft Romy vooral veel MTB-routes getraind. 

Parcours verkennen

De week voor het WK reisde ze af naar Ibiza om het fiets- en loopparcours te verkennen. Dit omdat crossroutes vaak verschillen. Zo zijn er routes met veel steentjes, routes door het bos, routes met een modderige of juist droge grond. “Deze route bestond uit veel kleine klimmetjes. Er was een droge grond maar met veel stenen” zegt Romy. “De looproute lag langs de kustlijn met veel rotsen.”

Het WK bestond uit zwemmen, fietsen en hardlopen. Fietsen vindt Romy zelf het leukste onderdeel. “Dat heeft een beetje uitdaging en dat hoort bij cross, het moet niet te makkelijk zijn.”

Toekomstvisie

Romy is bijna klaar met haar studie Bouwkunde. Wat ze daarna wil doen is nog niet zeker, maar ze gaat vooralsnog in elk geval door met triatlon. “Zolang ik het leuk vind blijf ik het gewoon doen.” Momenteel legt ze vooral korte afstanden af, maar later worden deze afstanden wellicht langer. Voor nu staat er op 27 mei een triatlon op de planning in Tunesië.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto