Kijkkast van Alina Alieva: 'Art keeps the past AL!VE'. (Foto: aangeleverd)
Kijkkast van Alina Alieva: 'Art keeps the past AL!VE'. (Foto: aangeleverd)

Kunstroute Natuurpark Lelystad breidt uit naar Odeonpark Almere

Uit

STAD - De jaarlijkse kunstroute door Natuurpark Lelystad breidt uit naar Almere. De Kunstenaars Vereniging Flevoland laat dit jaar ook een deel van de kunstwerken zien in het Odeonpark langs de Cinemadreef.

In 2005 organiseerden de kunstenaars van Kunstenaars Vereniging Flevoland (KVF) voor het eerst een kunstroute door Natuurpark Lelystad. Zondag openen ze Natuurkunstpark voor de zeventiende keer. De kunstenaars reageren met kunstwerken op maatschappelijke bewegingen en ook dit jaar pakken ze breed uit, letterlijk en figuurlijk. Er is een waaier van onderwerpen en stijlen. Naast een bijdrage vanuit de gemeente Lelystad kreeg KVF subsidie van Cultuurfonds Almere, zodat ze ook in Almere een deel van de kunstwerken kunnen laten zien. Ze hebben gekozen voor het Odeonpark, de plek waar nu gekleurde starterswoningen staan, maar waar bij vele Almeerders de herinnering aan Museum de Paviljoens nog levend is.

Thema ‘Signalen’

In totaal – in Lelystad en Almere – gaat het om vijftig kunstwerken van negenendertig verschillende kunstenaars: tien ruimtelijke werken en veertig kijkkasten, waarvan twintig in het Odeonpark. Dit jaar is het thema ‘Signalen’. “Als je denkt aan grote gebeurtenissen in de geschiedenis, dan zijn er in de jaren ervoor signalen aan te wijzen die wezen op iets heftigs”, stelt Hein Walter van de KVF. “De wijsheid vooraf hebben we natuurlijk nooit, maar zien en voelen we op dit moment signalen van iets dat staat te gebeuren? Op het gebied van klimaat, de techniek, medisch, sociaal vlak? Dat is de vraag die de kunstenaars zichzelf stellen.”

Kunstenaars gekoppeld aan bewoners

In Almere doen ze dat in samenwerking met woningbouwverenigingen Ymere en De Alliantie en bewoners van het Odeonpark, studenten en statushouders. De kunstenaars werden gekoppeld aan een bewoner. Walter: “Ze gingen in gesprek over de tijd van nu. Wat houdt ons bezig? Zijn we bang voor de toekomst, of maken we ons niet druk en zien we wel?” De kunstenaars hebben allemaal een kistje gekregen dat ze geheel op hun eigen manier mochten invullen.


Opening

Zondag 4 juli om 14.00 uur is de opening in Natuurpark Lelystad, in bijzijn van de kunstenaars die vertelden over hun werk. Zondag 11 juli om 14.00 uur is de opening in het Odeonpark aan de Odeonstraat. Ook dit jaar zijn er weer ansichtkaarten verkrijgbaar van de kunstwerken met het gedicht dat daarbij is gemaakt. Elke zondag publiceert KVF op www.flevokunst.nl de serie Achtergronden, waarbij kunstenaars vertellen over hun werk.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto