Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Brans Stassen over kunst in Almere: Kunstenaar in de stedenbouw

Uit

ALMERE - Kunst in de openbare ruimte kom je in Almere overal tegen. Wie heeft het bedacht en wie heeft de kunstenaars uitgekozen? Oud-stedenbouwkundige Brans Stassen vertelt erover in een serie stukken over monumentale kunst in Almere.

In Almere Stad wilden we vanaf het begin van het ontwerpproces een kunstenaar mee laten doen. En aan wie kon je zoiets beter overlaten dan aan iemand als Berend Hendriks. Bij de Arnhemse Kunstacademie leidde hij studenten op om werk te maken voor de gebouwde omgeving. De beeldende kunst moest weg uit het museum en naar buiten, bestemd zijn voor iedereen.

Vormen en kleuren

Tegen mij zei hij: “Jullie stedenbouwers zijn goed in demografische cijfers, infrastructuur en vlekkenplannen, maar voor vorm en kleur kun je bij beter ons terecht”.

Wij nodigden hem uit mee te ontwerpen aan de eerste wijk: Stedenwijk. Hij ging heel anders te werk en kwam met een systeem voor vorm en kleur: Als je wilt dat het niet overal hetzelfde wordt en saai, zorg dan voor een geleidelijke verandering van sfeer, in twee richtingen. Van dorps en landelijk aan de stadsrand tot ‘metropolitaan’ in centrum. En van open met heldere witte kleuren aan het Weerwater naar donkere verzadigde tinten landinwaarts. Hoe bereik je dat? Met een heel stelsel van spelregels voor de vormen en kleuren van alles wat je gaat bouwen.

Spannender

Achteraf realiseer ik me dat hij een welhaast een hemels visioen voor ogen had, ver van ons laag bij de-grondse, concrete ontwerpproces. Te ver helaas. Toen dat onhaalbaar bleek, zei hij goedmoedig: dan maak ik er wel schilderijen van, en hij heeft zijn voorstudies verwerkt in kleurige abstracte doeken.

Is er dan niets van zijn inbreng over? Toch wel. Wij hadden Stedenwijk Midden helemaal recht ontworpen, maar hij wist ons ervan te overtuigen dat dit spannender kon. Halverwege het Haarlemplein en het Arnhemplein begint alles te bewegen. De busbaan en de Alkmaargracht veranderen van richting en de villaatjes rond het Utrechthof liggen langs diagonalen of een halfronde boog, een ingreep van Berend Hendriks.

Brans Stassen

Meer kunstberichten op www.kunstambassadeurs.nl

Berend Hendriks en een van zijn kleurige constructivistische schilderijen.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto