Diane Carp is Kunstambassadeur van ‘Het Schrijfkanon’ van kunstenaar Peter Zegveld langs de Hogering. (Foto: Mark Wiechmann)
Diane Carp is Kunstambassadeur van ‘Het Schrijfkanon’ van kunstenaar Peter Zegveld langs de Hogering. (Foto: Mark Wiechmann)

De Kunstambassadeur: Schrijfkanon herkenningspunt voor Literatuurwijk

Uit

LITERATUURWIJK - In de rubriek De Kunstambassadeur vertellen stadgenoten over hun favoriete kunstwerk in de openbare ruimte. Deze week is het woord aan Diane Carp, Kunstambassadeur van ‘Het Schrijfkanon’ van kunstenaar Peter Zegveld langs de Hogering ter hoogte van de Literatuurwijk.

“Een kenmerk van de oude Nederlandse vestingen en havensteden was de plaatsing van kanonnen als verdediging langs hun stadsmuren. In 2001 ontwierp kunstenaar Peter Zegveld een eigenzinnig kanon voor de toen 25 jaar oude nieuwe stad Almere. Het levensgrote kanon staat bovenop de geluidswal langs de Hogering. Maar als je goed kijkt, zie je dat de kunstenaar iets extra’s aan zijn bronzen kanon heeft toegevoegd. De monding ziet eruit als een vulpen. Zegveld noemde het kunstwerk Het Schrijfkanon. Het Almeerse Schrijfkanon staat toepasselijk bij de Literatuurwijk en ‘verdedigt’ de buurt en de stad erachter.

Snoepkanon

Peter Zegveld is theatermaker, muzikant en beeldend kunstenaar. Zijn verrassende installaties spelen met de locaties en kunnen soms bewegen, geluid maken of allebei. In hetzelfde jaar als Het Schrijfkanon combineerde hij beeldende kunst met theater in een Snoepkanon voor de Sinterklaasoptocht in Amsterdam. Het Snoepkanon werkte echt en schoot pepernoten.

Voor het beeld in Almere deed Zegveld mee aan een oproep van projectontwikkelaars om een herkenningspunt voor de nieuwe Literatuurwijk in te sturen. De toekomstige bewoners maakten de keuze voor het Schrijfkanon.

Serieuze boodschap

“De lagen symboliek in het beeld en zijn locatie bij de Literatuurwijk spreken mij aan. Het beeldt een fysieke verwijzing uit naar het Nederlandse cultureel erfgoed en het geeft de nieuwe stad Almere daarin ook een plaats.

De plaquette die bij het beeld staat geeft een serieuze boodschap door: ‘Het woord machtiger dan het zwaard’. Maar de betekenis is verpakt in een curieus en grappig kunstwerk. We kunnen de boodschap opvatten als een gerichte wijsvinger om ons eraan te herinneren dat we rond conflicten niet meteen in de verdediging hoeven te schieten, maar oplossingen met woorden, rede en misschien ook fantasie kunnen zoeken.”

Meer interviews en kunstwerken op: www.kunstambassadeurs.nl

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto