Impressie van het kunstpaviljoen, ontworpen door Studio Ossidiana.
Impressie van het kunstpaviljoen, ontworpen door Studio Ossidiana.

Pilot-programma toekomstig kunstmuseum start dit najaar

Uit

ALMERE – De stichting Kunstmuseum Flevoland is bezig met het ontwikkelen van een meerjarig activiteitenprogramma voor het toekomstige kunstmuseum in Almere. Hiermee kan het museumconcept worden getest en aangepast aan de behoeften en wensen van de bezoekers. Dit meldt het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad.

Het creëren van draagvlak onder de inwoners en de stakeholders is volgens kwartiermaker en projectdirecteur Denise de Boer een belangrijke voorwaarde voor het slagen van het nieuwe kunstmuseum. Om die reden worden activiteiten en resultaten van de museumpilot doorlopend via onderzoek gemonitord. Vanwege de Coronamaatregelen is de start van het activiteitenprogramma verplaatst naar dit najaar.

Het nieuw te ontwikkelen museum gaat zich richten op grootschalige, multimediale kunstwerken en de Land Art collectie in Flevoland. Er wordt ingezet op een immersieve kunstbeleving, oftewel een actieve, ruimtelijke en zintuiglijke ervaring. De bezoeker is daarbij geen passieve toeschouwer, maar kan het kunstwerk actief beleven.

Kunstpaviljoen

Momenteel wordt hard gewerkt aan de realisatie van het Kunstpaviljoen, ontworpen door Studio Ossidiana. Het paviljoen opent in 2022 de deuren op de Floriade en zal minimaal vijf jaar door het museum worden gebruikt voor tentoonstellingen, een randprogramma en een educatieprogramma voor basisscholen, mbo en hbo.

Concept en businesscase

In de eerste helft van 2021 zijn de missie, visie, strategie, doelgroepen en inhoudelijke formats van het nieuwe museum uitgewerkt. Via een aantal denktanksessies zijn zo’n vijftig experts bevraagd over onderwerpen zoals inclusiviteit, internationale museumtrends, lokaal draagvlak en toegankelijkheid. Daarnaast zijn gesprekken gevoerd met stakeholders en potentiële samenwerkingspartners, zowel lokaal als nationaal en internationaal.
In het najaar van 2021 zal de kwartiermaker het museale concept presenteren aan de gemeenteraad en Provinciale Staten. Vervolgens zal in het najaar van 2022 de businesscase aan de raad en Provinciale Staten worden voorgelegd.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto