Frits Huis nam het eerste exemplaar in ontvangst (Foto: Fred Rotgans)
Frits Huis nam het eerste exemplaar in ontvangst (Foto: Fred Rotgans) Fred Rotgans

Caroline in ’t Veld en band maken videoclip met Ugandese rappers

Uit

ALMERE – De Almeerse muzikant Caroline in ’t Veld en haar band lanceerden zaterdag hun videoclip ‘Achterbank’ in de nieuwe bibliotheek in Stad. Het is de tweede single van het nieuwe album Encore dat in maart online werd gepresenteerd. De albumrelease werd bij deze gelegenheid nog eens dunnetjes overgedaan voor publiek. Oud-wethouder en raadslid Frits Huis mocht daarbij het officiële eerste exemplaar van de cd in ontvangst nemen. 

De nieuwe video werd geïntroduceerd door Harcourt Klinefelter, voormalig persvoorlichter van Martin Luther King. Hij begon met een moment van stilte voor Peter R. de Vries. “Een moedig man die net als dr. King streed voor gerechtigheid en weigerde te buigen.” Klinefelter, zelf overigens gitarist, vertelde vervolgens over de verbindende kracht van muziek en over de strijd die Martin Luther King voerde tegen racisme, ongelijkheid en armoede. Daarmee haakte hij aan op het nummer ‘Achterbank’, dat gaat over schaamte voor jouw rijkdom als witte westerling in Afrika. 

Reisverhalen

Het album Encore heeft als thema ‘reizen’ en de bandleden hebben samen onvergetelijke reisverhalen gedeeld. “Veel ervaringen blijken dan tamelijk gelijk. Als je die tegen elkaar wegstreept blijven de werkelijk bijzondere emoties rondom reizen over. Schaamte is er zo eentje. Daarover gaat Achterbank”, vertelt Caroline in ’t Veld.

Bassist Joost van den Akker reist veel in Afrika voor zijn werk bij een internationale bank. “Het lied beschrijft de rit die ik maakte in een Ugandese taxi. Toen de auto snelheid moest minderen vanwege een opstopping, sprak een blinde bedelaar in een rolstoel mij door het open raam aan. “Ik had geen muntgeld bij me, ik had niks voor hem. Zittend op die achterbank voelde ik mij schuldig en schaamde me voor mijn eigen rijkdom”, vertelt Joost. Hij noteerde de woorden op een luchthaven tussen Kenia en Uganda. Toen Caroline de tekst in handen kreeg, heeft ze de woorden bewerkt tot muzikale tekst.

Ugandese collega’s

Rapper Colins born Kasango, alias Dr2%, is de chauffeur van Joost tussen Kampala Airport en het hotel. Colins is muzikant als hij geen taxi rijdt, Joost is bassist als hij niet bij de bank werkt. “We vonden elkaar in muziek en werden vrienden. Die vriendschap is de basis voor dit lied. Ik vroeg hem te reageren op wat ik had ervaren en hun antwoord is te horen in dit nummer: ‘Rijkdom bestaat, armoede bestaat, zo is de wereld’. En daarbij laten ze in beeld een geweldige levensvreugde zien.”

Op dit moment maakt covid-19 reizen naar Uganda onmogelijk. “We steunen de studio in Kampala en de muzikanten die er werken met een deel van ons gage per optreden. Zodra mogelijk willen we werkelijk fysiek samen spelen en ook andere jonge talenten in Kampala een kans geven op een internationaal podium. De samenwerking is niet voor één liedje bedoeld.”

Bekijk hier de videoclip van Achterbank:


Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto