Dirigent Hans Welle kijkt weer uit naar de concerten van het Almeers Jeugd Symfonie Orkest. (Archieffoto: Fred Rotgans)
Dirigent Hans Welle kijkt weer uit naar de concerten van het Almeers Jeugd Symfonie Orkest. (Archieffoto: Fred Rotgans) Fred Rotgans

Almeers Jeugd Symfonie Orkest kijkt uit naar nieuw seizoen

Uit

ALMERE – Het Almeers Jeugd Symfonie Orkest (AJSO) kan na lange tijd eindelijk weer als vanouds repeteren. “Het was aanvankelijk één grote uitgelaten bende, maar al snel pakte iedereen de draad weer op”, vertelt dirigent Hans Welle. “We zijn de coronaperiode gelukkig goed doorgekomen en hebben een geweldig seizoen in het vooruitzicht.”

Ook voor de orkesten van het ASJO lagen de optredens en repetities lange tijd stil vanwege de coronapandemie. “We hebben zoveel mogelijk geprobeerd online contact te houden met alle orkestleden, door middel van online challenges en performances, maar ook door sociale activiteiten te organiseren, zoals een online pubquiz en escaperoom”, vertelt Welle. “Verder zijn we heel druk geweest met het steeds weer annuleren en opnieuw inplannen van concerten. Om moedeloos van te worden, maar we kijken nu weer positief vooruit.”

Zo staan voor het theaterorkest voorstellingen met TOP Theaterproducties op het programma en wordt de komende tijd toegewerkt naar het grote kerstconcert van het AJSO. “Verder gaan we volgend jaar mooie dingen doen op de Floriade Expo, onder andere tijdens de landenceremonies. Ook staat volgend jaar de uitgestelde concertreis naar Malta op het programma, waar we enorm naar uit kijken.” 

Specifieke muzikanten gezocht

Voor het nieuwe seizoen is het AJSO nog wel op zoek naar een aantal specifieke instrumentalisten, zoals een fagotspeler, contrabassisten en trompettisten. “Veelal stromen leden vanuit de opleidingsorkesten door naar ons grote symfonieorkest, maar een fagotspeler zit daar momenteel bijvoorbeeld niet tussen. We hebben een prachtige gesponsorde fagot, die we in bruikleen kunnen geven”, vertelt Welle. 

“Ook heeft het AJSO eigen contrabassen waarop kan worden gespeeld tijdens de repetities, maar ook thuis. Het is een groot instrument dat je niet zo makkelijk mee over straat neemt, maar wij kunnen dat dus faciliteren. Overigens is de overstap van cello naar contrabas ook het overwegen waard, dat is heel goed te doen.”

Het AJSO repeteert in Kunstlinie Almere. Jongeren vanaf 14 jaar die bovengenoemde instrumenten bespelen en interesse hebben in een plek bij het AJSO kunnen contact opnemen met Hans Welle via dirigent@ajso.nl. Kijk voor meer informatie over de verschillende orkesten en concerten van het AJSO op www.ajso.nl.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto