Trompettist in Auschwitz met Thomas Cammaert en Soy Kroon is zondag 1 mei te zien in Kunstlinie. (Foto: Annemieke van der Togt)
Trompettist in Auschwitz met Thomas Cammaert en Soy Kroon is zondag 1 mei te zien in Kunstlinie. (Foto: Annemieke van der Togt) Annemieke van der Togt

Trompettist in Auschwitz: een verhaal dat je naar de keel grijpt

Uit

ALMERE - "Het is een verhaal dat je naar de keel grijpt", zo omschrijft scriptschrijver Allard Blom het aangrijpende verhaal van de Joods-Nederlandse trompettist Lex van Weren die dankzij zijn trompetspel het vernietigingskamp Auschwitz overleefde. De voorstelling Trompettist in Auschwitz wordt dit voorjaar op de planken gebracht door De Theater BV en is zondag 1 mei te zien in Kunstlinie Almere.  

Scriptschrijver Allard Blom dook in dit bijzondere levensverhaal van de Amsterdammer Lex van Weren. “In de jaren tachtig schreef Dick Walda het levensverhaal van Lex van Weren op in het gelijknamige boek Trompettist in Auschwitz”, vertelt Blom. “Een efficiënt beschreven verhaal dat zonder poëtische woorden rauw is opgeschreven. En juist daardoor komt het zo binnen”, vertelt hij.

Lex van Weren wordt in de oorlog naar Auschwitz gedeporteerd. Daar ontdekken de Duitsers zijn artistieke achtergrond. Van Weren repeteert met het orkest in Blok 24 de marsmuziek die zij moeten spelen als mensen door de poort naar binnen gaan. “Zijn muzikale talent zorgt er uiteindelijk voor dat hij Auschwitz overleeft”, vertelt Blom. “Na de oorlog belandt hij in een vluchtelingenkamp in Parijs en komt uiteindelijk terug in de Lepelstraat in Amsterdam waar het leven gewoon door is gegaan. Hoe pak je na zo’n ervaring het leven weer op? Dat is een vraag die mij zeker bezighoudt.”

Trompettist in Auschwitz is 1 mei te zien in Kunstlinie. Met Thomas Cammaert en Soy Kroon in een regie van Eddy Habbema. Het stuk kreeg lovende recensies. 

Lezeraanbieding

Lezers van deze krant krijgen 5 euro korting op de toegangsprijs. U betaalt dan € 22,50 i.p.v. € 27,50. Vul de code TROMPETTIST in bij promotiecode op de betalingspagina en u kunt deze speciale prijs kiezen. Korting geldt niet voor reeds gekochte tickets en niet in combinatie met andere acties. Kaarten zijn te bestellen via www.kunstlinie.nl


Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto