Het Liatoshynsky Classical Music Ensemble komt naar Nederland en doet ook Almere aan. (Foto: aangeleverd)
Het Liatoshynsky Classical Music Ensemble komt naar Nederland en doet ook Almere aan. (Foto: aangeleverd)

80-koppig topensemble uit Oekraïne komt naar Almere

Uit

80-koppig topensemble uit Oekraïne komt naar Almere

ALMERE - Het Oekraïense Liatoshynsky Classical Music Ensemble (symfonieorkest en koor) uit Kiev komt naar Nederland. Het 80-koppige gezelschap, dat behoort tot de beste ensembles van Oekraïne, verzorgt optredens in onder meer Lelystad, Almere, Utrecht, Hoorn en Enkhuizen.

Ook worden er enkele kamermuziek- en orgelconcerten gegeven. Hoogtepunt vormen de optredens tijdens de Floriade op vrijdag 3 en zondag 5 juni. Het ensemble brengt werken van Westerse componisten als Bach, Haydn en Mozart, maar ook hedendaagse Oekraïense muziek. Het hoofdzakelijk klassieke programma bevat ook enkele jazzstukken. Het openingswerk WE ARE!, tevens de titel van de concerttournee, is gebaseerd op het Oekraïense volkslied. De opbrengst van de concerten gaat naar Giro 555 en is bestemd voor de wederopbouw van Oekraïne.

Rabinovich

De Oekraïense en in Nederland woonachtige David Rabinovich, violist en artistiek leider van het Nederlandse Apollo Ensemble, is de verbindende schakel. Hij heeft als veertienjarige jongen met het orkest een Bach-cantate mee mogen spelen tijdens een optreden in zijn geboorteplaats Mykolajiv. Dat heeft een onuitwisbare indruk op hem gemaakt. Enkele jaren geleden heeft hij het orkest in Kiev mogen dirigeren. Het Liatoshynsky Classical Music Ensemble komt naar ons land op uitnodiging van het Apollo Ensemble. Wethouder Hilde van Garderen: “Ik ben er bijzonder trots op dat we het met elkaar mogelijk hebben gemaakt dat dit topensemble naar Almere komt en onze inwoners kunnen gaan genieten van de prachtige muziek en wij hen als stad een podium kunnen bieden om in vrijheid hun muziek te kunnen laten horen.”

Almere

In Almere is het orkest te zien op vrijdag 3 juni en zondag 5 juni op het Floriadeterrein. Meer info: www.floriade.com
Op donderdag 9 juni zijn er twee optredens in kerkcentrum GoedeRede aan de Kerkgracht 60: om 15.00 uur en om 20.00 uur. Meer info: www.goederedeconcerten.nl
Tickets & Info: https://apollo-ensemble.nl/event/liatochinsky-choir-orchestra-kyiv/

Met dank aan en medewerking van:

Provincie Flevoland, de gemeentes Almere en Lelystad, de Floriade, Agora theater, Goede Rede, Leonardo Hotels , het Apollo Ensemble en Almere DEZE WEEK .

Uit de krant