Jorge Isaac van Black Pencil (links) overhandigde het eerste exemplaar van de cd aan gedeputeerde Michiel Rijsberman. (Foto: Feenstra Fotografie)
Jorge Isaac van Black Pencil (links) overhandigde het eerste exemplaar van de cd aan gedeputeerde Michiel Rijsberman. (Foto: Feenstra Fotografie)

Black Pencil maakt nieuwe muziek voor en over Flevoland

Uit

ALMERE - Het Almeerse ensemble Black Pencil en de provincie Flevoland presenteerden maandag de cd Into Space, met daarop muziek voor en over Flevoland. Het eerste exemplaar was voor gedeputeerde Michiel Rijsberman. De cd-presentatie vond plaats in De Verbeelding in Zeewolde.

De cd bevat composities over vier landschapskunstwerken, muziek over de stad Almere, het werelderfgoed Schokland en de Flevolandse natuur in het algemeen. 

Into Space

Provincie Flevoland gaf Black Pencil de opdracht om composities te laten schrijven voor vier Flevolandse landschapskunstwerken. Calliope Tsoupaki, Meriç Artaç, Yannis Kyriakides en Aart Strootman gingen in op dit verzoek en maakten een muziekstuk voor respectievelijk de Groene Kathedraal, Aardzee, Observatorium en Sea Level. Het resultaat is te horen op de cd.

Flevolandse componisten

De Almeerse componist Arnoud Noordergraaf schreef een stuk over de ontwikkeling van zijn stad en Florian Magnus Maier kreeg de opdracht om een compositie te schrijven voor het UNESCO werelderfgoed Schokland. Uit een internationale oproep om een mini-compositie voor Schokland te maken, volgden 174 inzendingen uit 36 landen. Op de cd zijn de twee winnaars te horen: Aart Strootman en Jonatan de Jesús Carrasco Hernández. Op Into Space is tot slot ook het werk van de Engelse componiste Florence Anna Maunders te horen. Zij won de Internationale Uitgast Festival Compositieprijs met een werk over de Flevolandse natuur.

Culturele basisinfrastructuur

Tijdens de bijeenkomst maakte gedeputeerde Michiel Rijsberman bekend dat de Gedeputeerde Staten Black Pencil wil toevoegen aan de Flevolandse culturele basisinfrastructuur. Gedeputeerde Michiel Rijsberman: “Black Pencil neemt een onmisbare plek in, in de Flevolandse culturele infrastructuur. Het ensemble, heeft diverse projecten geïnitieerd en composities gemaakt en uitgevoerd waarbij ze zich heeft laten inspireren door de Flevolandse geschiedenis, landschappen en kunstwerken. Door haar eigen wereldwijde werk brengt Black Pencil ook internationale samenwerkingspartners naar Flevoland.”

Waar verkrijgbaar

De CD is vanaf deze week te koop via www.visisonor-webshop.com en vanaf april te beluisteren via de streamingdiensten zoals Spotify. Bekijk de video’s op www.blackpencil.org/cd-intospace.


Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto