Dirigent David Rabinovich in actie. (Foto: Cassandra Luckhardt)
Dirigent David Rabinovich in actie. (Foto: Cassandra Luckhardt)

Festival Via Musica trapt seizoen af met concert The Planets

Uit

LELYSTAD - Op 27 mei trapt festival Via Musica af met ‘The Planets’ in de grote zaal van Theater Agora in Lelystad. Onder leiding van dirigent David Rabinovich spelen amateurs en beroepsmusici samen in een productie die de grenzen van Flevoland overstijgt. “Musici uit het hele land meldden zich aan om mee te doen”, aldus organisator Marion Boshuizen. 

De repetities zijn in volle gang. “Dat moet ook wel, met maar liefst 150 orkestleden. Het wordt groots en meeslepend. Een orkest van deze omvang zul niet vaak meemaken, het is echt uniek te noemen. Je zult oren en ogen tekortkomen, want er gebeurt zó veel tegelijk op het podium. De muziek zelf is al behoorlijk spectaculair, bijna filmmuziek. Om daar dan midden in te zitten, dat wordt heel bijzonder.” Sander Zwiep, radiopresentator bij NPO Klassiek, praat de avond aan elkaar. 

De muziek van Gustav Holst’s ‘The Planets’ past perfect bij het thema van dit jaar: Apollo en de Muzen. “In de Griekse mythologie vind je de namen van de planeten terug: Mars, Uranus, Jupiter, Venus. Dus besloten we om deze epische muziek te spelen. Het is net alsof de muziek de verhalen van de planeten vertelt. Van de prachtige harp- en strijkersmelodieën van Neptunes tot de krachtige paukenslagen van ijsplaneet Uranus. Ook hebben we twee mystieke vrouwenkoren, om het concert dat extra buitenaardse tintje te geven. Veel filmmuziek is geïnspireerd op The Planets, en in het bijzonder de muziek van Starwars.”

Het Festival Via Musica wordt georganiseerd door de Stichting Internationaal Zomerfestival Flevoland. Het vierdaagse festival omvat vijftien concerten in acht steden en dorpen verspreid over heel Flevoland, inclusief de Noordoostpolder. Deze 16e editie staat in het teken van Apollo en de Muzen. De Planets speelt in Lelystad, in het Agora Theater op zaterdag 27 mei om 20:00 uur. Tickets kosten 15 euro en zijn te koop via www.klassiekemuziek.nl

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto