Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Almeerse kunstenares maakt videokunst vanuit windmolen

Uitgaan

ALMERE - De Almeerse kunstenares Emily Lara Kabos maakt bijzondere videokunst. Haar werk is geïnspireerd op licht, kunstgeschiedenis en het Nederlandse landschap. “Als lichtkunstenaar wil ik de schoonheid in de wereld laten zien en de grote kunstenaars in het licht zetten.”

De Almeerse studeerde in 2017 af aan de Gerrit Rietveld Academie, in de richting audiovisuele kunst. “Mijn werk ontstaat organisch, ik dwing niets af”, aldus Kabos. “Poëzie is een leidraad in mijn films. Ik voel de noodzaak om te schrijven en om gedichten te maken.”

Vorige maand werd zij eervol tweede bij de Publieksaward van de expositie ‘Licht’ in Galerie Pouloeuff in Naarden-Vesting. Daar deed zij aan mee met haar videowerk Lichtgedicht, dat is opgenomen vanuit een windmolen in de Flevolandse polder bij Almere. Op 77 meter hoogte draagt zij een gedicht voor, een ode aan de grote kunstenaars en het Flevolandse landschap. “Ik heb echt zelf op de windmolen gestaan, dat was een hele ervaring op zich”, vertelt zij.

Met 377 stemmen greep Kabos net naast de publieksprijs. “Maar ik kijk tevreden terug op een mooie expositie. De stemmers gaven heel veel mooie en positieve recensies.” Een van de reacties die zij kreeg was: ‘Inspirerend oer-Hollands onderwerp. De zon, het landschap en de kunstenaar worden op een mooie manier verbonden door poëzie.’

Lichtgedicht is het slot van zesluik ‘Horizonreiziger’, een serie van zes films waarin de reis van duister naar licht centraal staat.

‘Dag David Bowie daar zie ik je licht verderop stralen zoals in Heroes.

Dag land dat rustig aan mijn voeten ligt en kijkt omhoog naar de hemel.

Dag wolken jullie zwerven verder.’ (Fragment uit Lichtgedicht)

Bekijk fragmenten uit haar videowerken en beluister het hele Lichtgedicht op https://emilykabos.com.

Still uit Lichtgedicht van Emily Lara Kabos.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto