Afbeelding

Hondsdagenzomer in juni

Weer

ALMERE - Juni is een zeer warme maand geworden met ook in Almere een gemiddelde temperatuur die 2 graden boven de norm lag. Regionaal was de maand extreem nat zoals in sommige delen van het noorden van Noord-Holland waar op enkele stekken 200 millimeter water viel.

Het huidige weerbeeld dat gekenmerkt wordt door vrij warm weer gaat nog even voort. De buienkansen zijn inmiddels afgenomen en de komende dagen blijft het meest droog.

Het weer dezer dagen heeft wel iets weg van het patroon tijdens de hondsagen. Deze periode wordt vaak gekenmerkt door zwoel weer met een kans op regen/onweersbuien. Deze vochtige warmte valt dit jaar extra op en heeft dan ook te maken met de allerminst droge voorgeschiedenis. Mocht er nog hitte komen in juli en die komt vast en zeker, hebben we een relatief voordeel dat het kwik niet enorm uit de band springt naar 40 graden of iets meer. In het lange aanvoertraject vanuit het zuiden is de grond namelijk nog niet volkomen uitgedroogd. Mocht de hitte onze kant op gaan komen wordt een deel van die opstomende Zuid-Europse lucht gebruikt voor de verdamping van de nog vochtige velden. En dat kost energie (gevolg: enige afkoeling).

Tijdens het eerste juliweekend nadert een depresie Ierland en Engeland. Blijft deze treuzelen in dit gebied zijn we in ons land vertrokken voor een licht wisselvallig en nog steeds enigszins warm weerbeeld. Mocht de depressie opvullen en richting IJsland afvloeien zou de warme Zuid-Europese lucht ons op termijn weer kunnen bereiken. Dan blijft het ook vrijwel droog. Hoe dan ook, het weekendweer lijkt er best puik te zullen uitzien vooreerst!

Meer info op www.weerprimeur.nl

Woensdag min. 14, max. 18, wind nw. 3, neerslag 50% en zon 55%

Donderdag min. 14, max. 19, wind nw. 3, neerslag 65% en zon 45%

Vrijdag min. 13, max. 20, wind nw. 4, neerslag 50% en zon 65%

Zaterdag min. 13, max. 21, wind w. 3, neerslag 35% en zon 70%

Zondag min. 12, max. 22, wind zw. 3, neerslag 30% en zon 75%

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto