Afbeelding

Mooie opbouw van een hogedrukgebied

Weer

Het wordt heel aardig najaarsweer de komende dagen met meer zon en hogere temperaturen. Vorige week luidde mijn laatste zin in deze weerrubriek als volgt: “Waarschijnlijk neemt een vrij rap opbouwend hogedrukgebied (dat zich gaat uitstrekken ten noordoosten van ons land) de weerregie alweer bijna over na halverwege komende week”. En inderdaad zien we dat zich vlot opbouwende hogedrukgebied nu op de kaarten pronken.

Via onze omgeving vormt zich een ovaalachtige constructie die zich helemaal uitbouwt in noordoostelijke richting. Op deze manier komt een soort hoge luchtdrukbrug tot stand die helemaal tot in het noordwesten van Rusland reikt. De as van deze hoge druk komt over ons land te liggen of net ten noordoosten van Nederland. De wind wordt aflandig en krijgt de voorkeur voor een oostelijke richting later. 

De middagtemperatuur kan hoger uit gaan komen rond vrijdag en wellicht is zelfs een keer bijna 20 graden haalbaar bij Almere. De wind zal zich betrekkelijk koest houden in de nabijheid van zo’n flink hogedrukgebied. Later in de periode kunnen de nachten kouder gaan worden, tenminste als het hoog een apart centrum krijgt boven het zuiden van Noorwegen of Zweden. Het Amerikaanse weermodel mikt op het voortduren van het nagenoeg droge en vrij zonnige najaarsweer tot tenminste half oktober.

Ook de langtermijnprognose van het Europese weercentrum verwachtte in september al dat oktober wel eens en prima maand zou kunnen worden in de Benelux. En is oktober warm en fijn, het zal een strenge winter zijn. Zo luidt een weergezegde. En inderdaad volgde wat vaker een koudere winter na een puike oktobermaand.  

Weerman Marc Putto

Woensdag min. 11, max. 15, wind w. 4, neerslag 75% en zon 30%
Donderdag min. 12, max. 17, wind z. 3, neerslag 50% en zon 35%
Vrijdag min. 11, max. 19, wind z. 4, neerslag 20% en zon 65%
Zaterdag min. 10, max. 18, wind zo. 4, neerslag 20% en zon 70%
Zondag min. 11, max. 17, wind o. 4, neerslag 25% en zon 65%











Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto