Afbeelding

Vanaf zaterdag in polaire lucht

Weer

ALMERE - Diegenen die op vroeg winterweer zitten te wachten behoeven op vrijwel niets te rekenen. Novembermaanden als die uit 1985 met volop sneeuwbuien halverwege de maand worden eigenlijk steeds zeldzamer in dit land. 

De novemberkoude die zich voordeed de afgelopen dertig jaren vond voornamelijk plaats aan het einde van de maand. Het jaar 1993 gaf felle kou. Bij de gratie van een enorme brug van hoge druk die zich uitstrekte van Scandinavië tot Japan aan toe, werd zeer koude vrieslucht vanuit het noordoosten aangevoerd. In de derde novemberweek kon er zelfs worden geschaatst bij een dagtemperatuur van rond -4 graden.

Komend weekend vormt zich ook tijdelijk een krachtig hogedrukgebied in de buurt van Scandinavië, maar het is een mobiele hogedrukwig zoals de Belgen dat zo mooi zeggen. Mobiel wil dus zeggen dat de wig ook weer vrij rap doortrekt naar het oosten, zodat aan de westkant van het hoog zich alweer oceanische bemoeienissen aandienen. De oceaan gaat het evenwel niet winnen met zachte vochtige instroom vergezeld van flinke regenperioden.

We zien een restant van het wegtrekkende hoog zich later opbouwen en aanpunten in noordnoordwestelijke richting naar IJsland. Tegelijkertijd daalt de druk fors boven het noordoosten van Europa. Gevolg is dat zich rond de 18e een diepe noordwestelijke tot noordelijke circulatie kan gaan instellen. Hiermee wordt maritiem arctische lucht meegenomen. Doordat de lucht en lang traject over mild zeewater meekrijgt, wordt het niet echt koud in ons land. Wel koelt de bovenlicht flink af tot rond -33 graden op vijf kilometer hoogte. De kans op buien met en winters karakter neemt dan ook toe later. 

Op de korte termijn komt er rond zaterdag nog enige tijd regen aan door een naar Polen wegtrekkende depressie. Zondag en daarna is het droger en zonniger in heldere polaire lucht en de nachten naar maandag en dinsdag kunnen koud verlopen met een flinke kans op nachtvorst in Almere.

Weerman Marc Putto 

Woensdag min. 9, max. 12, wind z.3, neerslag 30% en zon 45%
Donderdag min. 8, max. 13, wind zw. 3-4, neerslag 25% en zon 40%
Vrijdag min. 10, max. 12, wind z. 4, neerslag 30% en zon 35%
Zaterdag min. 9, max. 12, wind nw. 4, neerslag 75% en zon 30%
Zondag min. 2, max. 9, wind no. 3, neerslag 20% en zon 70%

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto