Afbeelding

Het weer deze week

Weer

Vanaf vrijdag weer dubbele temperatuurcijfers

ALMERE - De eerste week van december is regelmatig aan de koude kant. In de kalenderklimatologie spreken we dan ook van een sinterklaaswintertje. Dit jaar vroor het echter niet of nauwelijks rond 6 december.

Toch hebben we inmiddels wat sneeuw zien langskomen tijdens twee frontpassages richting dinsdag en woensdagochtend. Eind november sneeuwde het ook al in het land en daarmee is de start van de winter in ieder geval niet helemaal hopeloos. In veel jaren duurde het tot diep in december of zelfs januari voordat de eerste winterse neerslag viel in Zuidwest-Flevoland.

Er is geen aantoonbaar verband tussen vroege winterkoude en een het daaropvolgend koud winterseizoen. Vroege winterkoude was vaker geen garantie voor een winter van kaliber. Vanaf vrijdag lijkt de bezem door de atmosfeer te gaan want een klassieke decembersituatie vangt dan aan. Zacht, wisselvallig en daardoor ook somber weer zit er aan te komen. De stevige zuidwester steekt de kop op en depressies richting IJsland en Noorwegen gaan weersbepalend worden voor ons. In het weekend kan het al een graad of 10 worden en de nachttemperaturen komen amper nog beneden de 6 graden. Bovendien waait het stevig.

Zo’n zuidwest-geblaas kan wel een paar weken aanhouden zoals we zo vaak zagen in december. Het is echter gevaarlijk om de hele maand nu al af te schrijven qua winterweer. Dat deed het KNMI in de Bilt ook rond 10 december 2008. De dag erna veranderden de weerkaarten plots ten faveure van Koning Winter en na Kerst stonden we op de schaats.


Woensdag min. 2, max. 7, wind z. 4, neerslag 55% en zon 45%
Donderdag min. 2, max. 5, wind zo. 3, neerslag 20% en zon 55%
Vrijdag min. 4, max. 6, wind z. 4, neerslag 20% en zon 50%
Zaterdag min. 6, max. 7, wind z. 4, neerslag 80% en zon 30%
Zondag min. 7, max. 11, wind zw. 5, neerslag 90% en zon 20%

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto