Afbeelding

Hogedrukgebied brengt rustig en droog weer

Weer

Eindelijk is er een einde gekomen aan het veel te regenachtige weer. Hogedrukgebieden worden weersbepalend tot tenminste Kerst en wellicht tot de jaarwisseling. De positie van deze krachtige hogedrukgebieden zal gaan uitmaken of het vrij zacht, ronduit kil of zelfs winters koud gaat worden vanaf het einde van deze week.

Er zijn diverse weermodellen en er zijn meerdere berekeningen per dag wat dat betreft. De ene keer berekent een model het hoog meer boven Scandinavië terwijl het andere weercentrum met het accent bij Schotland komt. Deze steeds wat wisselende positie die berekend wordt heeft uiteraard consequenties voor het temperatuurverloop. Komt de spil boven Noord-Engeland te liggen betekent dat er een noordwestenwind waait en vrij milde lucht over zee meeneemt naar Nederland. 

Het accent bij Zuid-Zweden houdt in dat de noordooster gaat waaien en vrij koude lucht aanvoert. Hoe het hogedrukgebied dan ook komt te liggen? Als constante factor blijft een flinke buffer met kou in tact boven het noorden en noordoosten van Europa. Mocht de as van het hoog dus goed komen te liggen, kan serieus koudere lucht uit die streken zuidwaarts stromen. Tussen pakweg 18 en 26 december is er een mogelijkheid dat we in de winters koude lucht kunnen geraken.

Voorlopig is het nog opvallend zacht, meest droog en kalm weer in Almere. Somber ook, zeker in deze extra donkere dagen voor Kerst. De kerstlampjes verlichten deze somberheid buitenshuis dan nog een beetje. Richting het weekend draait de wind voorzichtig naar het noordoosten en wordt het minder zacht. Deze dalende temperatuurtrend is al enige tijd zichtbaar in de pluim. Maar zoals gezegd is het nog niet in kannen en kruiken of de winter boven Scandinavië zich wil uitbreiden tot over onze breedten rond/vanaf Kerst.

Weerman Marc Putto

Woensdag min. 6, max. 9, wind zw. 3, neerslag 20% en zon 40%
Donderdag min. 8, max. 10, wind w. 3, neerslag 10% en zon 35%
Vrijdag min. 7, max. 10, wind n. 3, neerslag 10% en zon 40%
Zaterdag min. 2, max. 8, wind no. 3, neerslag 10% en zon 55%
Zondag min. 4, max. 5, wind o. 3, neerslag 10% en zon 65%

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto