Afbeelding

Pas eind januari winterkansje

Weer

ALMERE - Ook de winter van 2022 zal ongetwijfeld weer (veel) te zacht in de boeken komen. We zijn al een flink eind op weg met deze milde winter. Mocht de sprokkelmaand koud of zelfs zeer koud worden is deze winter nog te redden. Er zijn geen aanwijzingen dat dit gaat gebeuren.

Door Mark Putto

Toch blijft het waarschijnlijk niet zo zacht als de komende dagen met maxima tot 9 graden. Toch lijkt er voorzichtig iets te veranderen. De voor ons weersbepalende hogedrukgebieden (die zich zeker de eerste week nog min of meer blijven ophouden in de buurt van de Benelux) neigen zich iets te gaan uitbreiden richting IJsland en eventueel Noorwegen. Vooral na 23-25 januari lijkt daardoor de kans op een meer noordelijke stroming groter te worden. Veel kou is er dan ook weer present boven Scandinavië’, dus als de wind juist uit die hoek gaat waaien kan de winterkou zich uitbreiden.
Voorlopig nog vrij milde westenwinden met tot en met zaterdag kans op enige regen in Almere. Op donderdag lekt iets minder zachte lucht binnen en vooral op hoogte koelt het tijdelijk flink af boven Nederland. Die paar buien op donderdag kunnen dan gepaard gaan met stofhagel of een vlok sneeuw.
Vanwege de voortdurende aanwezigheid van vochtvelden is er tamelijk weinig ruimte voor zon de komende periode. Voor zon is droge lucht nodig en die is er nu eenmaal nauwelijks. Met al die hogedrukgebieden in de buurt is er ook weinig wind per saldo. Ook vorig jaar was het al vrij luw tijdens het normaliter windrijke seizoen waardoor de windmolens minder energie opleverden. Echte stormen zijn sowieso veel zeldzamer geworden tijdens het winterseizoen.
.
Woensdag min. 4, max. 7, wind zw. 4, zon 30% en neerslag 75%
Donderdag min. 3, max. 6, wind nw. 4, zon 60% en neerslag 55%
Vrijdag min. 6, max. 7, wind nw. 4, zon 55% en neerslag 50%
Zaterdag min. 5, max. 8, wind wnw. 4, zon 50% en neerslag 40%
Zondag min. 4, max. 8, wind w. 4, zon 45% en neerslag 35%

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto