Afbeelding

Meer hoge druk aan zet

Weer

ALMERE - De weerkundige winter is officieel afgelopen en stelde natuurlijk niets voor. Alleen rond Kerst wist koude lucht uit Scandinavië ons enkele dagen te bereiken. Veel kou was en bleef er wel aanwezig boven het noorden van Europa en daar was zelfs sprake van een koude winter. 

Door Marc Putto

Bij ons in Nederland lag de gemiddelde temperatuur over december, januari en februari zo’n 3 graden boven de gangbare norm. Uiteraard was het ook een te natte winter hoewel het aantal uren zon ongeveer op de norm lag. Vooral januari kende weinig zonuren.
De weerkundige lente die op dinsdag 1 maart startte, begon met wat meer wolken en ook wat lichte regen. Het grandioze zonovergoten weer van de dagen daarvoor was even niet van de partij.

Hogedrukgebieden

In het algemeen kunnen we zeggen dat de komende pakweg tien dagen veelal gekenmerkt zullen worden door de aanwezigheid van hogedrukgebieden die zich uit gaan strekken via Schotland tot het zuiden en midden van Scandinavië. Actieve bemoeienissen vanaf de oceaan komen er daardoor weinig aan te pas. Zo af en toe kan een belegen regenfront ons nog net bereiken zoals in het weekend. Veel meer dan wolkenpartijen en wat lichte regen wordt het niet. Het weerbeeld kenmerkt zich door wolkenvelden, regelmatig zon en niet al te veel wind. Tijdens nachtelijke opklaringen kan het soms flink afkoelen tot bij het vriespunt. Overdag wordt het bij de gratie van de maart-zon maximaal 10-11 graden bij Almere.
Op middellange termijn lijkt het hogedrukgebied post te vatten boven het midden van Scandinavië. Met een meest noordoostelijke stroming kan dan vrij koude lucht worden meegenomen. Pluspunt blijft dat er genoeg ruimte is voor de zon is en dat het tenminste voor wat langere tijd droog is.

Woensdag min. 2, max. 9, wind o. 3, neerslag 25% en zon 60%
Donderdag min. 2, max. 10, wind zo. 3, neerslag 10% en zon 55%
Vrijdag min. 3, max. 11, wind zo. 3, neerslag 40% en zon 40%
Zaterdag min. 1, max. 9, wind nw. 3, neerslag 35% en zon 50%
Zondag min. 2, max. 9, wind n. 3-4, neerslag 45% en zon 50%

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto