Afbeelding

Mooie lenteachtige ontwikkelingen

Weer

ALMERE - Eindelijk lente in huis! Mooie temperaturen beleven we dit soort dagen in Almere en de ijskoude nachten zijn voorlopig voorbij. 

Door Marc Putto

En koud was het in de nacht naar maandag met boven de Brabantse zandgronden strenge vorst (Uden had -10,3 graden vlak boven het perceel). Op ooghoogte vroor het veelal matig en daarmee was het even koud als tijdens Kerst. Dat geeft direct aan hoe vorstarm de voorbije winter is geweest. De nacht naar woensdag was de laatste koude en vanaf nu komen de minima dichter bij de 5 graden uit dan bij het vriespunt.
Vooral de dagtemperaturen springen in het oog. Het lijkt warempel lente met maximale temperaturen van ruim 15 graden dezer dagen. Bij de gratie van de breeduit schijnende maartzon wordt het nog extra warm in de tuin of op het balkon. Op beschutte en zonnige stekken is het ronduit goed toeven bij zo’n 20 graden.

Lichte regen

De wind is inmiddels geruimd naar het zuidoosten door een wegtrekkend hogedrukgebied in oostelijke richting. De zuidooster waait doorgaans met kracht 4 boven open gebieden. Een diepe oceaandepressie komt geleidelijk naar het vasteland van Europa maar zal waarschijnlijk niet verder doorstoten. Wel komen de vangarmen van dat laag naar onze contreien in de vorm van enkele belegen regengebieden. Tijdens het weekend is daardoor wat lichte regen mogelijk, maar er vallen geen grote sommen in Zuidwest-Flevoland.
Volgende week blijft de dagtemperatuur op peil en kunnen de nachten weer kouder worden. Het weerbeeld zal zijn drogende karakter wel behouden in grote lijnen. Maart zal waarschijnlijk een droge maand worden in tegenstelling tot die kletsnatte sprokkelmaand.

Woensdag min.-1, max. 15, wind zo. 4, neerslag 0% en zon 85%
Donderdag min. 2, max. 15, wind zo. 4, neerslag 0% en zon 85%
Vrijdag min. 3, max. 14, wind zzo. 4, neerslag 10% en zon 60%
Zaterdag min. 5, max. 15, wind zo. 4, neerslag 50% en zon 50%
Zondag min. 6, max. 14, wind zzo. 3-4, neerslag 50% en zon 55%

Uit de krant