Afbeelding

Maart was intens zonnig en zeer droog

Weer

ALMERE - De zo goed als voorbije maartmaand was extreem zonnig en kurkdroog. Nog nooit scheen de zon zo vaak in maart en het oude record uit 1976 werd dan ook verpulverd. 

Door Marc Putto

De regenhoeveelheid was nihil met op veel plaatsen niet veel meer dan 1-3 millimeter water. De bovenste laag van de landbouwgronden is nagenoeg uitgedroogd en zeer stoffig. Dat zeer zonnige en kurkdroge weer kwam uiteraard door de juiste ligging van een stevig hogedrukgebied waardoor steeds droge continentale lucht naar Nederland werd gevoerd.

Minder zacht

Deze luchtdruksituatie verandert nog maar weinig en ook de eerste aprildagen blijft de invloed van een hoog met het accent noord van Nederland weersbepalend. Het wordt zelfs weer kouder, of althans minder zacht. Vooral de nachten gaan weer uitgebreid nachtvorst geven aan het einde van de week en in het weekend. Mocht het goed opklaren zijn laagste landelijke minima mogelijk van rond -5 graden. Vlak boven de grond is zelfs -9 haalbaar. Overdag loopt de temperatuur op naar 8 of 9 graden en daarmee is het te koud voor april.

Pluim

We zien tot en met het weekend heel kleine neerslagimpulsen in de pluim. Volkomen droog blijft het waarschijnlijk niet en een enkele verdwaalde maartse bui zou kunnen langskomen. Pas na het komende weekend lijkt de wisselvalligheid er wat meer in te komen. Tegelijkertijd loopt de temperatuur dan ook weer wat op. Veel Flevolandse boeren zijn blij met dit regenvooruitzicht daar de bodems zoals gezegd erg droog zijn in de bovenste laag. Verder lijkt april geen hoogvlieger te gaan worden zoals bijvoorbeeld april 2007 die zeer warm, zeer droog en bijzonder zonnig verliep in Almere.

Woensdag min. 1, max. 8, wind no. 3, neerslag 10% en zon 50%
Donderdag min. 0, max. 8, wind no. 4, neerslag 20% en zon 45%
Vrijdag min. 0, max. 8, wind no. 4, neerslag 20% en zon 40%
Zaterdag min. -2, max. 8, wind no. 3-4, neerslag 10% en zon 65%
Zondag min. -2, max. 9, wind no. 4, neerslag 10% en zon 60%

Uit de krant