Afbeelding

Mogelijk nog weken vrij warm voorjaarsweer

Weer

ALMERE - De lentemaanden maart en april zijn niet zelden lastige tijdvakken voor diegenen die zich met langetermijnprognoses bezighouden. Door het overgangs karakter van deze voorjaarsweken (met regelmatig instroom van koude poollucht versus warme zuidelijke oprispingen) hebben de diverse weermodellen vaak moeite om de situatie binnen een dag of tien secuur in te schatten.

Door Marc Putto

 Juist in dat voorjaar ontbreekt het ook nog al eens aan gangbare zonale (westelijke) circulaties. Normaliter hebben we van doen met een geijkt west-oost gericht weerpatroon waarmee de weermodellerie amper moeite heeft. Een Engels koufront dat ons vrijdagochtend zal passeren zit op maandagmiddag al pontificaal in de kaarten bij wijze van spreken. Juist gedurende de lentemaanden is het patroon veel minder west-oost gericht maar meer zuid-noord of noord-zuid (meridionaal). Opvallend is dat veel weermodellen hier meer moeite mee hebben en bepaalde weerfenomenen nogal eens onderschatten. Het betreft dan met name de zonverwachting en ook met de temperaturen zit men er soms nog graden naast. Zo was de sneeuwstoring van enkele weken terug eigenlijk als een duvel uit een doosje gekomen. Kort van tevoren was pas duidelijk dat het winters zou worden na eerst een paar dagen met bijna 20 graden.

Goed nieuws

Goed nieuws trouwens voor de komende weken. Het vrij warme weer met zo nu en dan enkele (onweers)buien lijkt aan te gaan houden in West-Europa als we de schets van het Europese weercentrum erbij halen. Temperaturen tussen 16 en 25 graden zullen regelmatig aan de orde komen met een windrichting die de voorkeur heeft voor de oosthoek. Hoge druk houdt een voorkeurspositie boven het noorden van Europa terwijl de lagedrukgebieden zich meer zullen ophouden boven het zuidwesten via Ierland richting Noord-Spanje. Begin mei lijkt het voor het eerst echt zomers te kunnen worden in Almere.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto