Afbeelding

Vroege schapenscheerderskoude

Weer

ALMERE - Eindelijk is er wat verlichting opgetreden betreffende de droogte die in sommige delen van ons land erg hardnekkig was. Afgelopen maandagmiddag was voorlopig weer even het echte regenmoment van de week. Het blijft weliswaar licht wisselvallig de rest van de week maar grote sommen water worden niet verwacht.

Dat heeft alles te maken met een ander type stroming waarmee we te maken krijgen het tweede gedeelte van deze week. Die stroming tendeert namelijk naar noordwest en later zelfs pal noord. Vanuit die hoek wordt ronduit koele Noordzeelucht meegenomen van vrij hoge breedten. Het lijdt geen twijfel dat de verwenmaxima van vorige week (tot lokaal 30 graden) er niet meer bij zullen zijn in Almere.

Middagwaarden tussen 15 en 17 graden worden zo’n beetje de norm tijdens het Hemelvaartsweekeinde. Dat mogen we gerust zeer koel noemen. Veel zon zal er niet zijn en veel wind staat er evenmin. Met af en toe dus kans op die frisse bui zal het weerbeeld niet belabberd zijn, maar uit de kunst wordt het geenszins. Een krachtige rug van hoge druk gaat zich opwerpen op de oceaan en de spil komt tussen Engeland en Zuid-Groenland te liggen. Lage druk gaat zich boven Finland ophouden. Tussen deze drukgebieden komt dus die onderkoelde noordstroming te staan met fris meiweer. 

Het patroon lijkt een beetje op de schapenscheerderskou. Normaliter treedt die pas eind juni op. Als reactie op warm juniweer volgt dan regelmatig een koele reactie later in de maand. Vanwege de koelte en bewolking in die periode werden vroeger vooral de schapen geschoren. De impact van de felle junizon op de kale huiden was dan immers een stuk minder.

Woensdag min. 8, max. 18, wind zw. 4, neerslag 20% en zon 60%
Donderdag min. 11, max. 19, wind w. 4, neerslag 30% en zon 50%
Vrijdag min. 10, max. 18, wind nw. 4, neerslag 30% en zon 50%
Zaterdag min. 8, max. 16, wind nw. 4, neerslag 35% en zon 50%
Zondag min. 9, max. 16, wind nnw. 3-4, neerslag 30% en zon 60%

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto