Afbeelding

Zeer warme lucht op komst

Weer

ALMERE - Er komt een stevige vleug hoogzomers (tot zelfs tropisch) weer naar ons land. Tegen en in het weekend volgt de climax met landelijk zelfs waarden tot rond 35 graden. Almere piekt ook wel tot rond 30 graden, zeker in de meest bebouwde gebieden. De nachten worden ook uitermate zwoel vanaf donderdag met soms niet veel lagere minima dan 18-20 graden. 

Weerman Marc Putto

Lof deze keer weer eens voor het onvolprezen Amerikaanse weermodel dat de warmteopstoot al begin juni goed in de kaarten had. In feite was het dus al vanaf 1 juni bekend dat het wel eens tropisch zou kunnen gaan worden rond/na half juni. Vorige week zinspeelde ik hier in deze krant al op tropische ontwikkelingen. De weerzeggers bij de NOS of RTL zijn altijd erg voorzichtig en gaan per definitie uit van het Europese weermodel dat doorgaans wat minder scheutig is met het aankondigen van een nieuwe weertrend. In bijna alle gevallen volgt de Europese variant dan het veel eerder hete gepresenteerde scenario van de vooruitstrevende Amerikaan. In de winter geldt vaak hetzelfde. Het Amerikaanse centrum pikt een koude ontwikkeling bijna altijd als eerste op.

Voortreffelijk weer

Na een prima zomerweekend blijft het in de aanloop naar die paar zeer warme dagen ook voortreffelijk weer. Veel zon blijft er en iedere dag wordt het wat warmer. Vooral de zonkracht is maximaal dezer dagen want de zon staat vrijwel op het hoogste punt van het jaar.
Veel wind staat er niet de komende dagen, maar op het water is het toch prima toeven.
Rond zondag kan een eerste onweersstoring al buien geven in onze omgeving. De kans op flink koeler weer na zondag is vrij groot. Voor velen beslist een verademing na die paar dagen opvallende juniwarmte.

Woensdag min. 10, max. 25, wind n. 3, neerslag 5% en zon 85%

Donderdag min. 13, max. 26, wind nno. 3, neerslag 5% en zon 85%

Vrijdag min. 14, max. 29, wind zw. 3, neerslag 10% en zon 80%

Zaterdag min. 18, max. 30, wind z. 3, neerslag 40% en zon 70%

Zondag min. 18, max. 25, wind w. 3, neerslag 80% en zon 50%

Uit de krant