Afbeelding

Best aardig Hollands zomerweer

Weer

ALMERE - Het blijft zonder meer prima Hollands zomerweer de komende weken in Almere. Warme zomerdagen met maxima tussen de 26 en 30 graden worden afgewisseld met veel koelere dagen waarop het slechts 18-20 graden zal zijn in het land. 

Krachtige hogedrukgebieden boven Scandinavië die minimaal tien dagen stabiel warm weer geven, ontbreken. Het patroon blijft in grote lijnen zuidwestelijk, waarbij de oceanische invloeden aanwezig zijn. Zo nu en dan bereikt een golf warmte ons vanuit het zuiden van Europa met zomerse aspiraties. Tot en met donderdag wordt het nog boven de 25 graden in Zuidwest-Flevoland.

In de periode vrijdag tot en met zondag wordt de atmosfeer instabieler en regelmatig ontwikkelen zich dan enkele regen/onweersbuien. De temperaturen blijven nog wel goed. De tendens naar wat zwoeler zomerweer is er dus wel. Daarmee lijkt het weerbeeld al een beetje de kans van de Hondsdagen uit te gaan (19 juli-18 augustus). Die periode wordt doorgaans gekenmerkt door warm weer, regelmatig buien en vrij veel vocht in de lucht. 

Na donderdag zal het dus wat wisselvalliger worden met daardoor wat minder zonuren. Er zal niet al te veel wind staan. In het weekend veelal uit zuidwest en meest matig van sterkte. Tussen de buien door is dat bijvoorbeeld prima zeilweer of om (ouderwets) te windsurfen. 

De maanden juli en augustus liggen voor ons en ik verwacht dan nog wel minimaal twee zeer warme fases. Zelfs een officiële hittegolf kan nog makkelijk een keer aan zet komen. Bijna ieder jaar zie je dat de periode rond 9-11 juli warm of heet zomerweer geeft met 35 graden. 

Weerman Marc Putto

Woensdag min. 13, max. 26, wind zo. 3, neerslag 10% en zon 85%
Donderdag min. 13, max. 27, wind zo. 3, neerslag 10% en zon 80%
Vrijdag min. 16, max. 24, wind zw. 3, neerslag 65% en zon 50%
Zaterdag min. 16, max. 23, wind z. 3, neerslag 85% en zon 50%
Zondag min. 15, max. 22, wind zw. 4, neerslag 70% en zon 50%

Uit de krant