Afbeelding

Opvallend droog komende twee weken

Weer

ALMERE - De droogte zal ons weer parten gaan spelen over een dag of tien. Juni bracht op veel plaatsen weliswaar voldoende neerslag, maar toch wordt er nog beregend op flink wat landbouwpercelen. Dit besproeien van de akkers zal sterk gaan toenemen de komende tijd. 

Door Marc Putto

Vorige week vertelde ik hier het onderstaande: “Op middellange termijn blijft het sturende Azorenhoog min of meer weersbepalend voor het beeld in flinke delen van de Benelux. Trekt het zich wat terug op de oceaan wordt Nederland iets gevoeliger voor belegen storingen die via de Noordzee naar Denemarken koersen. Maar als deze anticycloon wat meer het Europese vasteland op komt, levert dat een reeks warmere en droge dagen op met hoogste temperaturen tussen 23 en 28 graden”. Deze tekst kan ook deze week gewoon nog mee in Almere, want in feite is er niets veranderd aan het weerfront. Een zeer sterke en solide uitloper van het Azorenhoog blijft weersbepalend. 

Anticycloon

Mogelijk blijven we nog een dag of tien onder de invloedssfeer van deze hardnekkige anticycloon. Pluspunt van deze setting is dat het zomerweer nagenoeg perfect blijft. Het waait niet te hard, er is vrij veel zon en de regenkansen blijven klein. Op donderdag zou een Noordzeebuitje wat stofregen kunnen geven in Zuidwest-Flevoland. Voor diegenen die niet van hitte houden is de situatie ook prima. Later in de periode (vanaf half juli) wordt het wel (hoog)zomers warm met uitloop naar eventuele tropenwaarden. Het Amerikaanse weercentrum kwam de afgelopen dagen steeds met extreem hoge temperaturen voor de periode 15-18 juli. Deze eventuele warmteoprisping lijkt iets later aan zet te gaan komen. Dat die 35 graden of hoger er nog een keer komt deze maand is niet heel verrassend.

Woensdag min. 10, max. 21, wind w. 3, neerslag 10% en zon 60%

Donderdag min. 14, max. 21, wind nw. 4, neerslag 60% en zon 50%

Vrijdag min. 13, max. 22, wind nw. 4, neerslag 20% en zon 60%

Zaterdag min. 13, max. 22, wind nw. 4, neerslag 20% en zon 60%

Zondag min. 12, max. 23, wind w. 3, neerslag 20% en zon 70%

Uit de krant