Afbeelding

Extreme warmte weer even voorbij

Weer

ALMERE - Eind juli 2019 verbaasde het eigenlijk iedereen dat de temperatuur op acht stations van het KNMI kon oplopen tot iets boven de veertig graden. Bij Deelen werd zelfs korte tijd een uitschieter van bijna 43 graden gemeten. Een omstreden waarde die ondergetekende eigenlijk direct aannam in tegenstelling tot een KNMI en vele anderen. Technisch was er geen storing van de meetapparatuur bij dat bloedhete station op de Veluwe enfin. 

Door Marc Putto

Uit ruime (meet) ervaring weet ik dat het in zandige omgevingen bij veel zon, weinig wind en temperaturen boven de dertig graden plots zeer warm kan worden en dat zulke lokale vlagen van hitte soms optreden.
Dat we gisteren op dinsdag andermaal die 40 graden opzochten geeft toch te denken. Zal die klimaatopwarming dan toch in en stroomversnelling zijn geraakt? Mocht dat zo zijn boezemt dat toch enige angst in kan ik me voorstellen. Deze woensdag geeft nog enkele restbuien en is het gelukkig een stuk minder warm na een overigens erg zwoele julinacht met in de stad amper lagere minima dan 21-22 graden en dat ook nog bij een hoge vochtigheid.

De rest van de week is het prima zomerweer met heel acceptabele middagtemperaturen tussen 22 en 25 graden. Er staat weinig wind doorgaans, dus voor de watersportrecreanten ietwat saai op de wateren rond Almere. Dan formeert zich rond zaterdag waarschijnlijk een lagedrukgebied in de buurt van Nederland. Het Engelse weermodel zinspeelde daar afgelopen maandag al op en gaf veel water af voor die dag. De andere neerslagschetsen waren wat gematigder vooralsnog. Komende dagen maar eens zien of de vermeende bak water inderdaad komt of dat de meeste regen langszij trekt.. 

Woensdag min. 21, max. 26, wind zw. 3, neerslag 85% en zon 60%
Donderdag min. 17, max. 23, wind nw. 3, neerslag 10% en zon 60%
Vrijdag min. 14, max. 23, wind no. 3, neerslag 20% en zon 55%
Zaterdag min. 14, max. 23, wind n. 3, neerslag 60-80% en zon 50%
Zondag min. 13, max. 23, wind neerslag 30% en zon 65%

Uit de krant