Afbeelding

Ideaal zomerweer de komende tijd

Weer

ALMERE - Zuid-Europa maakt een ronduit indrukwekkende zomer mee. De kans groeit met de dag dat de zomer van 2022 er als allerwarmste in de boeken komt straks. De hitte begon daar al in juni. Er verandert weinig in het zo nu en dan schroeihete zuiden van Europa en een plaats als Sevilla die nu al twintig dagen boven de 40 graden meldde, kan daar gemakkelijk tien dagen aan toevoegen. Gelukkig komt de hitte voorlopig niet onze kant uit zoals vorige week.

Door Marc Putto

De 40 graden werd afgerond gehaald en dik 40 werd het in België en zelfs Engeland. Bij ons blijft het nagenoeg ideaal zomerweer met hoogste temperaturen tussen 25 en 30 graden op een aantal dagen. Hogedrukgebieden die met uitlopers vanaf de Azoren tot over onze omgeving reiken en nieuwe impulsen van hoge druk richting Scandinavië tegen het weekend, verhinderen dat er een zeer warme zuidstroming op gang komt. Eigenlijk is dit een ideale zomersituatie die de meest puike temperaturen biedt. Weinig wind, vrij veel zon en dus die uitstekende temperaturen in de middag, terwijl de nachten aangenaam verlopen met minima richting een graad of tien soms zelfs. De kans op een enkele warmtebui neemt iets toe vanaf het einde van de week, maar dat zal om een zeer lokale bui gaan richting het Gooi.

In de eerste augustusweek zien we de depressies op de oceaan iets opdringeriger worden. De stroming neigt wat meer zonaal te worden (west-oost gericht) en het zou best eens zo kunnen zijn dat er een regenstoring tussendoor glipt. Begin augustus dus een toenemende kans op iets onstandvastiger weer, maar de temperatuur blijft zonder meer op niveau.

Woensdag min. 12, max. 20, wind n. 3, neerslag 10% en zon 70%

Donderdag min. 10, max. 22, wind no. 3, neerslag 10% en zon 70%

Vrijdag min. 11, max. 25, wind no. 3, neerslag 25% en zon 65%

Zaterdag min. 13, max. 27, wind no. 3, neerslag 20% en zon 65%

Zondag min. 14, max. 26, wind var. 3, neerslag 20% en zon 60%

Uit de krant