Afbeelding

Zomer 2022 gooit hoge ogen

Weer

ALMERE - Vorige keer vertelde ik dat Zuid-Europa een ronduit indrukwekkende zomer meemaakt. De kans groeit dagelijks dat het seizoen van 2022 er als allerwarmste in de boeken komt straks. De hitte begon daar al in juni. 

Door Mark Putto

Maar ook in de Benelux gooit deze heel puike zomer tot dusver hoge ogen om uit te groeien tot een formidabele zomer. Een flink deel van deze ver boven modale zomer kan waarschijnlijk op het conto van augustus worden geschreven. De vooruitzichten zijn nog steeds zeer goed. Vooral de droogte springt in het oog doordat het Nederlandse weer voornamelijk beïnvloed zal blijven worden door hogedrukgebieden.

Woensdag

De woensdag en een deel van donderdag beleven we weer even een korte hitte-opstoot met kans op 30 graden in Almere en omgeving. De luchtvochtigheid neemt daarbij toe zodat het weer een drukkend karakter krijgt. De nachttemperaturen komen in de stad amper onder de 20 graden in de nacht naar donderdag. Diegenen die een airco hebben profiteren hier van. Op donderdag stroomt geleidelijk koele lucht binnen vanuit het westen. Dit zou gepaard kunnen gaan met enkele verfrissende buien, maar zwaar onweer zit er niet bij, denkelijk.

Zomerweer

De dagen hierna, het weekend incluis, leveren dan weer zeer draaglijk zomerweer op met gerieflijke dagtemperaturen rond 22 graden. Er staat niet veel wind en de zon schijnt goed. De nachten worden weer frisjes met tegen zonsopkomst wellicht een keer 10 graden aan de rand van de stad. Een enkele matineuze mistbank kan dan ook nog ontstaan in het weiland.
Droogteperikelen dus komende pakweg twee weken en die droogte kan serieuze vormen gaan aannemen. De landbouwsector kijkt met enige vrees naar de nabije toekomst.


Woensdag min. 18, max. 30, wind zw. 3, neerslag 10% en zon 75%
Donderdag min. 18, max. 28, wind nw. 3, neerslag 65% en zon 60%
Vrijdag min. 15, max. 22, wind n. 3, neerslag 30% en zon 65%
Zaterdag min. 12, max. 22, wind n. 3, neerslag 10% en zon 60%
Zondag min. 14, max. 25, wind var. 3, neerslag 10% en zon 60%

Uit de krant