Afbeelding

Hoogtepunt zomer 2022 komende dagen

Weer

ALMERE - We zijn bezig met een voortreffelijke reeks augustusdagen. We werken toe naar het hoogtepunt van de zomer van 2022. Een zeer solide brug van hoge luchtruk met het accent net ten noorden van de Benelux, veroorzaakt dit formidabele weerpatroon. 

Onder zo’n gordel hoge druk wordt de lucht langzaam verwarmd in een grootschalige daalbeweging. Die warme bovenluchten werken door richting de onderste luchtlagen en zo warmt het ook goed op op leefniveau. De fel schijnende zon en de lage vochtigheid doen dan de rest. 

Tot en met zondag blijft het dagelijks nagenoeg wolkenloos en de temperatuur stijgt iedere dag nog een graad. Landelijk komen we op zondagmiddag dan uit op een graadje of 35. De luchtvochtigheid blijft laag op het heetst van de dag met 25 tot 30 procent in Almere.

De nachten (die begin deze week zelfs nog bijna vorst gaven in de duinen) warmen op. De laagste temperaturen van een graad of 17-18 worden bereikt tegen zonsopkomst straks.De wind zit gebeiteld in de (noord)oosthoek de komende periode en hiermee wordt die continentale lucht aangevoerd. Veel wind staat er niet dus uitgebreid zeilen is er niet bij. Tot en met zaterdag blijft het geheel droog. Wellicht kan zich zondag of maandag een eerste warmtebui voordoen. De instabiliteit van de atmosfeer neemt geleidelijk toe. Vooral in de loop van de volgende week kan de buienkans groter gaan worden onder invloed van wat vlakke lagedrukgebieden in de buurt van ons land. Het blijft daarbij nog wel (hoog)zomers warm in eerste instantie. 

Al met al kunnen we de zomer van 2022 nu al benoemen als een fraaie warme zomer. Eigenlijk is iedere Hollandse zomer wel geslaagd tegenwoordig.

Weerman Marc Putto

Woensdag min. 14, max. 30, wind no. 3, neerslag 0% en zon 85%
Donderdag min. 16, max. 31, wind no. 3, neerslag 0% en zon 90%
Vrijdag min. 17, max. 32, wind o. 3, neerslag 0% en zon 85%
Zaterdag min. 17, max. 32, wind o. 3, neerslag 0% en zon 80%
Zondag min. 19, max. 33, wind ozo. 3, neerslag 30% en zon 75%

Uit de krant