Afbeelding

Eindelijk wat wisselvalliger

Weer

ALMERE - Na een voortreffelijk tropisch weekend met topmaxima tot ongeveer 33 graden, tapt het weer nu uit een ander vaatje. De atmosfeer is duidelijk afkoelend en tevens instabieler geworden.

Een storing vanuit de Franse contreien kruipt momenteel op richting de Benelux en geeft op woensdag en donderdag enkele welkome buien. Het grote neerslagtekort kan daardoor enigszins verlicht worden. Van een echte weersomslag is nog geen sprake, dus de hardnekkige droogteproblematiek zal nog wel even actueel blijven.

Wisselvalligheid troef dus de komende dagen en tot en met het weekend blijft dat zo. De stroming is duidelijk zonaler aan het worden (west-oost gericht) en de depressieactiviteit richting Schotland flakkert wat op de volgende etmalen. Zo nu en dan brengen niet al te actieve storingen enige tijd regen of enkele buien naar Nederland. 

Op vrijdag kan dat het geval zijn en met name ook op de maandag. Er valt dan 5-10 millimeter water, maar in losse, wat actievere buien kan er meer water in korte tijd vallen. Het warme IJsselmeerwater (tot 25 graden) kan de buien een flinke impuls geven met een wat bijgedraaide stroming naar noordwest. Een plaats als Almere kan juist die extra zware bui krijgen. Onweer en hagel kunnen daar dan ook bij zitten. 

Vorige week was het soms nog extreem droog met een luchtvochtigheid onder de 20 procent. Deze week in de laatste fase van de Hondsdagen is dat anders. Het voelt wat benauwd aan met regelmatig 50-60% vocht in de lucht overdag. De nachten geven tamelijk hoge minima rond een graad of 17. Waarschijnlijk kan het weer mooi herstellen in de laatste fase van de maand. Mogelijk gaan we nog een keer richting tropische waarden zelfs!

Weerman Marc Putto

Woensdag min. 18, max. 26, wind z. 3, neerslag 85% en zon 40%
Donderdag min. 17, max. 25, wind nw. 3, neerslag 70% en zon 40%
Vrijdag min. 17, max. 23, wind nw. 3, neerslag 60% en zon 45%
Zaterdag min. 16, max. 22, wind w. 4, neerslag 40% en zon 55%
Zondag min. 14, max. 21, wind w. 4, neerslag 65% en zon 45%

Uit de krant