Afbeelding

Voorproefje herfst eind van de week

Weer

ALMERE - Europa kende de warmste zomer ooit. De grootste afwijkingen naar boven wat de temperatuur betrof kwamen voor in het zuiden en zuidwesten van Europa. Nederland had een derde plaats te pakken in het warmteklassement. Een grote zomer was het.

Door Mark Putto

Na de zondvloedachtige regens in Zeeland het voorbije weekend (tot ruim 150 millimeter lokaal), was het prima weer aan het begin van de week met nog een prima temperatuur. Het tweede deel van deze week wordt beduidend koeler en tevens gaan er een paar gure buien vallen uit het noordwesten. Geen grote regenhoeveelheden worden dat overigens. Tussen een opvallend sterk hogedrukgebied op de oceaan en lage druk boven Scandinavië stelt zich een koele noordelijke stroming in. Op hoogte koelt het vooral flink af en in combinatie met de hoge zeewatertemperaturen en een lang traject die de lucht over zee aflegt, neemt de onstabiliteit sterk toe. Buien met onweer en mogelijk hagel zijn het gevolg met name richting/tijdens het weekend. Er gaat een stevige noordwestenwind waaien en bij middagtemperaturen van slechts 15-16 graden voelt dat soms ronduit koud aan in Almere. De nachten worden vrij fris met een graad of 10 en een lokale mistbank kan zich vormen.
Toch lijkt het weer te gaan opknappen na pakweg 19 september. Een hogedrukgebied gaat zich dan weer stationeren in de omgeving van Nederland zodat buien en wind worden onderdrukt. Er is zelfs kans op een nazomerse periode in de derde decade van september. De karakteristieke Oudewijvenzomer zou dan wel eens kunnen optreden. Droog en zonnig nazomerweer met mistige nachten hoort daar dan bij. Overdag kan het dan nog makkelijk 22-25 graden worden.

Woensdag min. 12, max. 19, wind nw. 3, neerslag 20% en zon 65%
Donderdag min. 13, max. 18, wind nw. 4, neerslag 45% en zon 35%
Vrijdag min. 10, max. 16, wind nw. 4, neerslag 85% en zon 35%
Zaterdag min. 10, max. 15, wind nw. 4, neerslag 90% en zon 30%
Zondag min. 11, max. 17, wind nw. 3, neerslag 75% en zon 50%.

Uit de krant