Afbeelding

Een paar betere dagen met zon

Weer

ALMERE - Felle buien waren er de afgelopen week en de regenmeters zijn gelukkig weer goed gevuld in een flink deel van het land. In Zeeland is het regionaal extreem nat geweest met een maandhoeveelheid water die inmiddels de 300 millimeter benadert. Normaal is 70-80.

Door Mark Putto

Dankzij een mobiele wig van hoge druk wordt de buienactiviteit onderdrukt dezer dagen. Tot het weekend kunnen we rekenen op een paar droge en vrij zonnige septemberdagen.
De temperaturen blijven weliswaar aan de lage kant doordat we nog steeds in van origine polaire lucht verblijven. Polaire lucht is niet de lucht afkomstig uit het poolgebied, maar deze komt vanuit het noordelijk gedeelte van de oceaan aanwaaien. Lucht uit de poolstreken noemen we arctische lucht. Dat is de luchtsoort die hagel/sneeuwbuien brengt in de winter.
Vanaf vrijdag neemt de kans op een bui weer wat toe. Toch lijkt de invloed van een Atlantisch hogedrukgebied nog voldoende aanwezig om het weerbeeld niet te verstieren.
Volgende week versterkt de hoge druk zich weer op de oceaan en daalt de barometer boven Scandinavië. Gevolg is wederom de installatie van een koude en instabiele noordwester met regelmatig kille buien vanaf de Noordzee en nogal povere dagtemperaturen in Almere. Al met al kunnen we vaststellen dat de zogenaamde Oudewijvenzomer niet echt van de grond is gekomen. Die kenmerkt zich in deze tijd van het jaar door een reeks mooie zonnige nazomerdagen met maximale temperaturen rond de 25 graden. Gedurende de nachten ontstaan dan vaak al dichte mistbanken die pas vrij laat in de ochtend optrekken.
We moeten die noordelijke winden maar even in de gaten houden voor oktober. Veel noordenwind in het najaar geeft een relatief vrij grote kans op een koude(re) winter.

Woensdag min. 10, max. 18, wind nw. 3, neerslag 20% en zon 55%
Donderdag min. 8, max. 19, wind z. 3-4, neerslag 10% en zon 75%
Vrijdag min. 10, max. 19, wind zo. 3-4, neerslag 50% en zon 65%
Zaterdag min. 11, max. 19, wind w. 3, neerslag 50% en zon 60%
Zondag min. 11, max. 18, wind nw. 5, neerslag 45% en zon 50%.

Uit de krant