Afbeelding

Oktober start met bak regen

Weer

ALMERE - Na de zeer droge en zeer warme augustusmaand tap(te) september uit een geheel ander vat en we kunnen inmiddels bijna spreken van een schril weercontrast. 

Door Mark Putto

Zeker wat de neerslaghoeveelheden betreft is het een wereld van verschil. Zo is er deze maand in Zeeland tot en met vandaag plaatselijk al 250-300 millimeter water gevallen. Vorig jaar viel er in september amper een millimeter water in deze contreien en was dus sprake van een zeer droge maand. In de omgeving van Almere viel het mee met de regenhoeveelheid tot nu toe deze maand. Rond 85 millimeter is er gevallen in zuidelijk Flevoland. 

Wisselvallig

De rest van de week blijft het uitermate wisselvallig en ook ronduit koel met dagtemperaturen die soms slechts 13-14 graden bedragen. Uiteraard waait de wind uit de bekende zuidwesthoek en is meest matig van sterkte. Het aandeel zon gedurende het tweede deel van deze week is niet bepaald groot te noemen. Vooral later op vrijdag en richting zaterdag 1 oktober komt een actieve depressie richting Schotland en de frontale aanhang van deze raddraaier geeft ons wederom een flinke periode met regen. Minimaal 10 millimeter komt er! 

Droger

Een deel van de zaterdag kan aansluitend droger verlopen. Ook de zondag lijkt niet echt nat te zullen verlopen in Almere en omstreken. Een weersverbetering dient zich wat later aan: in de loop van de eerste week van de wijnmaand. Hoge druk komt naderbij via de oceaan en de atmosfeer moet geleidelijk gaan stabiliseren. Meer zon is het gevolg maar ook wat koudere nachten tijdens opklaringen met een kansje op nachtvorst. De dagtemperaturen gaan zich dan min of meer bewegen volgens de klimatologie. Vaak geeft de eerste oktoberweek uitgesproken nazomerweer met maxima tot wel 27 graden soms. In 1983, 1985, 1986, 2001 en 2011 was dat het geval.


Woensdag min. 7, max. 14, wind zw. 3-4, neerslag 70% en zon 35%
Donderdag min. 7, max. 14, wind zw. 5-6, neerslag 70% en zon 35%
Vrijdag min. 7, max. 15, wind zzw. 3-4, neerslag 20% en zon 60%
Zaterdag min. 11, max. 16, wind zw. 5, neerslag 85% en zon 35%
Zondag min. 10, max. 17, wind zw. 4, neerslag 55% en zon 50%.

Uit de krant