Afbeelding

Echt paddenstoelenweer de komende tijd

Weer

ALMERE - De herfstmaand oktober is zo’n anderhalve graad zachter dan normaal tot nu toe. Waarschijnlijk komt de maand op eenzelfde temperatuuroverschot boven normaal uit als we de balans opmaken aan het einde van de maand. 

In grove lijnen is nu al te bepalen hoe de temperatuur zal verlopen tijdens de rest van de maand. Grote uitschieters naar boven en naar beneden verwacht ik eigenlijk niet. Ook qua weerbeeld zitten er waarschijnlijk geen extremen aan te komen de volgende twee weken. De trend blijft wisselvallig en opvallend zacht voor de Benelux. 

Depressies blijven een voorkeur houden om voor anker te gaan ten westen van Frankrijk en bezuidwesten Ierland. Met een brede zuidwestelijke bovenstroming wordt om dat grote lagedrukgebied heen voortdurend zachte lucht richting Nederland gevoerd. In deze stroming trekken regelmatig regen/buienstoringen mee, maar tussendoor komen ook goede (nagenoeg droge) dagen voor. 

Afgelopen dinsdag en woensdag waren de betere, en ook wat frissere oktoberdagen met een vrij koele nacht richting woensdag waarbij de temperatuur tot rond 5 graden daalde bij Almere. Dit soort lage minima zijn na donderdag voorbij. De nachten gaan dan zelfs uitermate zacht verlopen in vochtige, bewolkte (zuidwestelijke) aanvoer. 

Donderdag kan er weer wat regen vallen en ook de dagen erna bivakkeren we in de buurt van meestal iets belegen regenfronten. De wind waait uit de bekende richting: zuid of zuidwest en is meestentijds matig in Zuidwest-Flevoland. Vooral op vrijdag kan het weer zeer zacht worden met 18-19 graden op de thermometer. Doordat het weer zo zompig blijft gedijen paddenstoelen uitstekend in de natuur. De afgelopen twee weken werd al melding gemaakt van talrijke en soms bijzondere paddenstoelen. 

Weerman Marc Putto

Woensdag min. 5, max. 15, wind o. 4, neerslag 5% en zon 65%
Donderdag min. 7, max. 14, wind ozo. 4, neerslag 65% en zon 30%
Vrijdag min. 12, max. 18, wind z. 4, neerslag 70% en zon 35%
Zaterdag min. 13, max. 17, wind zw. 4, neerslag 50% en zon 45%.
Zondag min. 12, max. 17, wind z. 3-4, neerslag 55% en zon 30%.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto