Afbeelding

Het weer: Flink wisselvallig in het weekend

Weer

ALMERE -  De hier vorige week beloofde uitzonderlijke oktoberwarmte werd gerealiseerd. In de regio Eindhoven werd inderdaad de 25 graden gehaald en nog nooit was het zo laat in het seizoen zo warm. Bij Almere werd het met 22 graden iets minder extreem warm. 

Door Marc Putto

Al met al heeft het zomerse slot van de wijnmaand er mede voor gezorgd dat oktober gemiddeld twee graden boven normaal is uitgekomen. De kans is realistisch dat ook november te zacht verloopt.
Na een septemberachtige zwoele zondag vielen de maandag, dinsdag en woensdag nog enigszins mee wat betreft de wisselvalligheid in het land. Vooral richting vrijdag en zondag kan er regen van betekenis vallen. De middagtemperatuur komt vooral rond het weekend lager uit met ongeveer 14 graden. De wind op bijna alle dagen bevindt zich in een nogal zuidelijke sector. Voor de storingen uit meer zuid en na de passage van de regengebieden meer met een westcomponent. Veel wind komt er voorlopig nog niet te staan.

Middellange termijn

Op middellange termijn kan het weer zich wat verbeteren. Medio komende week stijgt de druk boven het centrale deel van Europa. Droger en zachter weer is het gevolg met uiteindelijk weer temperaturen tot een graad of 18. Door die zich ontwikkelende hoge druk boven het Europese continent blijven opdringerige oceaanstoringen vooralsnog buitengaats.
Hoe langer het hoog standhoudt, des te langer blijft het (zeer) zacht en nagenoeg droog in de Benelux. De kans op dit fraaie scenario lijkt groter dan een volledig herfstweerbeeld met regen en wind aan de lopende band. Vroege novemberkoude deed zich voor begin november 1980. En snerpende oostenwind hield het kwik op 3 november dat jaar zelfs het hele etmaal onder nul in Almere. Op 7 november viel een dik pak sneeuw.


Woensdag min. 10, max. 15, wind zw. 4, neerslag 35% en zon 50%
Donderdag min. 10, max. 15, wind zzo. 4, neerslag 80% en zon 30%
Vrijdag min. 9, max. 14, wind w. 4, neerslag 50% en zon 40%
Zaterdag min. 8, max. 14, wind zw. 4, neerslag 80% en zon 35%.
Zondag min. 10, max. 15, wind zw. 3-4, neerslag 80% en zon 35%.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto