Afbeelding

Tot begin december vaak zacht en wisselvallig

Weer

ALMERE - De eerste winterse speldenprik is een feit. Het werd kouder dan verwacht en opvallend is dat het koude cluster van het voorbije weekend op 11 november jongstleden al (tijdelijk) in de berekeningen zat van het Europese weermodel. 

In de regio Twente vroor het tot 9 graden en elders in Overijssel lag er tot 4 centimeter sneeuw later op zondagavond. Almere deed niet echt mee met de eerste winterse plaagstoot en het bleef er dan ook voornamelijk boven nul.

Het is relatief vroeg, zeker in dit steeds verder opgewarmde Hollandse klimaat, dat een winter zich al rond 20 november even doet gelden. Ook in 2009 was dat het geval, maar toen volgde een koude en sneeuwrijke decembermaand. Of dat nu ook zo zal zijn is de vraag?Inmiddels is het vertrouwde sombere, wisselvalige en zachte novemberweer helemaal terug.

De komende dagen blijft het een komen en gaan van oceaanstoringen. Er heerst volop drukte op de oceaan tussen West-Europa en Amerika en Canada. Veel Amerikaanse kou werpt zich de Atlantische oceaan op ter hoogte van Newfoundland en vormt daar met behulp van het relatief warme zeewater diepe depressies die later richting IJsland koersen. Uiteindelijk krijgen wij ook met deze storingshaarden te maken in de vorm van regen en wind. Aan de andere kant zien we ook de ontwikkeling van stevige hogedrukgebieden. Deze gaan zich vooral ontpoppen naar het noordoosten van Europa richting december. 

De kans op een rustiger en weer wat kouder weerbeeld rond de maandwisseling lijkt wat groter te zijn dan boterzachte condities met heel regelmatig regen en buien. Maar eerst dus een reeks zachte en wisselvallige dagen voor Almere.

Weerman Marc Putto

Woensdag min. 5, max. 8, wind z. 4, neerslag 85% en zon 30%
Donderdag min. 7, max. 10, wind zw. 4, neerslag 35% en zon 30%
Vrijdag min. 8, max. 11, wind zw. 4, neerslag 75% en zon 30%
Zaterdag min. 6, max. 10, wind zw. 3-4, neerslag 20% en zon 40%.
Zondag min. 8, max. 12, wind zzw. 4, neerslag 85% en zon 35%.Uit de krant