Afbeelding

Traditionele verzachting richting Kerst

Weer

ALMERE - Het zogenaamde middecemberwintertje dat toch even pittig uitpakte, zal in de loop van het komende weekend het land hebben verlaten. Dan volgt ontegenzeggelijk de traditionele verzachting richting Kerst. 

Zelfs in de koudste decembermaanden uit het verleden zagen we juist rond Kerst een duidelijke temperatuurstijging optreden. In Duitsland noemt men dit nog altijd Weihnachtstauwetter. Met twee marathons op natuurijs binnen een jaar (de vorige nota bene op 26 december 2021) kunnen we stellen dat het niet bepaald ijsarm is geweest de afgelopen tijd. Toch blijven winters van kaliber eigenlijk nog uit, maar misschien lukt het dit seizoen? 

Waarschijnlijk komt de Scandinavische kou alweer tot bij Denemarken afzakken in de loop van kerstmis. De rest van deze week blijft het nog vrij koud. De nachten geven nog lichte vorst en overdag is het weliswaar enkele graden in de plus. Het weerbeeld zal rustig verlopen en ook nagenoeg droog. Er is af en toe zon en er staat weinig wind. Op sommige stekken kan nog nipt worden geschaatst tot in het weekend, maar het ijs is onbetrouwbaar.

De overgang naar beduidend zachter weer openbaart zich later op zondag of maandag en de neerslagkans neemt dan sterk toe. Mogelijk valt er eerst wat sneeuw in Almere alvorens de regen het overneemt. De dagen daarna is het overwegend bewolkt met zo nu en dan regen. De maximale temperaturen bewegen zich dan meestal in het tamelijk normale decembertraject van 5 tot 10 graden en de nachtelijke vorst is dan volkomen verdwenen. 

De kerstdagen verlopen vrijwel zeker zacht en enigszins wisselvallig, maar de Scandinavische kou doet dan dus wel een poging zich zuidwaarts uit te breiden.

Weerman Marc Putto

Woensdag min. -3, max. 2, wind w. 3, neerslag 30% en zon 65%
Donderdag min. -2, max. 3-4, wind zw. 3, neerslag 20% en zon 45%
Vrijdag min. -2, max. 3, wind w. 2-3 neerslag 20% en zon 45%
Zaterdag min. -3, max. 2, wind z. 3, neerslag 30% en zon 45%.
Zondag min. -3, max. 2, wind z. 4, neerslag 45% en zon 35%.


Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto