Afbeelding

Tenminste tot Driekoningen mild en wisselvallig

Weer

ALMERE - Na de opvallend koude eerste helft van december, laat de maand nu een uitgesproken zachte tweede helft zien. De invloeden vanaf de oceanische kant blijven nog langdurig weersbepalend voor ons. Tot tenminste Driekoningen zie ik geen doorbreking van het zachte en milde weerpatroon dat heel kenmerkend is voor deze periode van het jaar. 

Door Marc Putto

Gedurende de tweede helft van januari kan het weer eens wat kouder gaan worden. Extreme koude de afgelopen dagen in de VS als gevolg van een bijzonder Siberische regime! Normaliter komen koudegolven in Amerika vanaf de noordpool, maar nu dus vanuit Siberië. Daar was het uitzonderlijk koud de afgelopen weken met minima tot zelfs -61 graden. Een deel van die koudepool bewoog zich vervolgens richting Canada. Tezamen met een bomb cyclone; een zeer actief uitdiepend lagedrukgebied boven het oosten van de VS kon de berekoude lucht helemaal afdalen tot in Florida. Deze koudegolven in Amerika duren doorgaans nooit lang.

Amerika

Er is wel een soort stelregel die in acht van de tien gevallen opgaat: extreme kou in Amerika geeft bijna automatisch mild weer in West-Europa. Het leek er nog even op dat de Siberische koude zich westwaarts zou verplaatsen. Dan was de situatie heel anders geworden en zou de middecember-winter bij ons een stevig vervolg hebben gekregen, een witte Kerst incluis. 

Richting jaarwisseling (net als vorig jaar) wordt het zelfs nog wat zachter in Almere met 12-13 graden. Daarna neigt de stroming iets bij te draaien naar zuidzuidwest tot zuid. De regenkansen nemen dan af begin 2023. De zon komt er wat meer bij en bij nog altijd temperaturen in de dubbele cijfers is het eigenlijk heel aardig weer.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto