Afbeelding

Het weer: Sterk wisselvallig en opnieuw zeer zacht

Weer

ALMERE - Na een wat koeler intermezzo de afgelopen dagen, wordt het opnieuw flink zacht voor maart. Het polaire front, de overgang tussen de koude poollucht en de veel gematigder luchtsoort ten zuiden en zuidwesten daarvan, dat min of meer west-oost georiënteerd langs de tweeënvijftigste breedtegraad lag, is opgelost. 

Door Marc Putto

Afgelopen vrijdag ging de strijd tussen de luchtsoorten gepaard met soms intensieve sneeuwval. In Drenthe lag tot 10 centimeter. Ook in Almere en omgeving was enige tijd sprake van een echte sneeuwjacht. Afgelopen maandag bereikte zeer zachte subtropische lucht ons met maxima tot 17 graden. Sinds de record zachte jaarwisseling was het niet zo zacht geweest in Nederland. Na een wat kouder intermezzo dinsdag en woensdag (toch weer sneeuwvlokken) komt opnieuw een portie subtropenlucht via Spanje en Frankrijk naderbij. Op zich zijn dat lentetemperaturen maar we hebben er weinig aan, omdat het er soms bij regent. Prachtig zonnig en stil weer bij wat lichte vorst nodigt meer uit tot een wandelingbuitenshuis dan vlagerig waaiweer met regen bij een graad of 15.
Op vrijdag kan het meevallen met de regen en zou de temperatuur kunnen doorlopen naar wellicht 18-19 graden voor een koufront uit. Vooral op de zaterdag regent het dan weer wat vaker.
Op middellange termijn blijft maart echt een overgangsmaand met steeds die afwisselingen tussen zeer zacht en ronduit guur weer. De kans op een weerpatroon dat meer onder invloed komt te staan van hogedrukgebieden neemt wel toe over enige tijd. De kans dat de opvallend natte voorjaarstrend tot staan wordt gebracht neemt daardoor toe. Tot en met maandag lag de gemiddelde temperatuur van maart bijna 3,5 graden onder de normaal. Dat wordt nu snel minder laag.

Woensdag min. 0, max. 8, wind w. 3-4, neerslag 30% en zon 70%
Donderdag min. 3, max. 12, wind z. 4, neerslag 80% en zon 45%
Vrijdag min. 7, max. 15, wind zw. 3-4, neerslag 40% en zon 40%
Zaterdag min. 8, max. 15, wind zw. 4, neerslag 70% en zon 35%
Zondag min. 7, max. 13, wind zw. 4-5, neerslag 65% en zon 35%

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto