Afbeelding

Het weer: Koud aprilweer aanstaande

Weer

ALMERE - De bekende voorjaarsgrillen zijn weer van de partij. Flinke temperatuurwisselingen binnen korte tijd en maartse buien die we op de maandag nog hadden met een vlok sneeuw erbij. De aprilse grillen krijgen we nog wel in het tijdpad van 1 tot 10 april, maar het zachte weer volgt nu.

Door Marc Putto

Oceaandepressies bepalen het weerbeeld tot begin volgende week. Regelmatig komen randstoringen langszij en die brengen dan wisselende hoeveelheden regenwater. In het kielzog van die storingshaarden kan de wind nog even flink uithalen tot windkracht 6-7.De middagtemperaturen komen op een hoger plan en bedragen 13-15 graden in Almere.
De nachtelijke temperaturen blijven ook hoog door de aanwezigheid van wolken en wind. Het aandeel voorjaarszon is natuurlijk niet groot in deze wisselvallige omstandigheden. Toch kan het periodiek (gedurende een dagdeel) flink zonnig zijn met een knalblauwe lucht erbij. Dan is het natuurlijk even goed toeven uit de wind en in de verwarmende aprilzon. Met april op de kalender verandert het weer geleidelijk, maar echt lenteweer wordt het niet. De luchtdruk neigt hoger te gaan worden boven het noorden van Europa. Dat is een echt traditioneel patroon voor de grasmaand. Tussen IJsland en Scandinavië beweegt die pool van hoge druk zich dan regelmatig, aldus de Amerikaanse weermodelvariant. In grote lijnen betekent dat voor ons weer in Nederland een noordwestelijke tot noordoostelijke stroming.
Hiermee wordt relatief koude lucht meegenomen, maar de neerslagkansen nemen wel af. De kans op nachtvorst neemt (begin nieuwe week al) toe en de middagtemperaturen komen uit op 5-9 graden richting 10 april. Het is niet uit te sluiten dat het nog een keer wit wordt door sneeuwval ergens in het tijdpad tot half april.

Woensdag min. 6, max. 14, wind zw. 4-5, neerslag 70% en zon 20%
Donderdag min. 9, max. 14, wind zw. 5, neerslag 90% en zon 20%
Vrijdag min. 9, max. 13-14, wind zw. 5, neerslag 85% en zon 25%
Zaterdag min. 8, max. 13, wind w. 5, neerslag 85% en zon 30%
Zondag min. 6, max. 12, wind w. 4, neerslag 70% en zon 35%

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto