Afbeelding

Het weer: tweede helft april wordt warmer

Weer

ALMERE - Een wisselvallige week beleven we ook nu weer, terwijl het paasweer redelijk verliep. In de loop van Tweede Paasdag werd ons weerbeeld alweer storingsgevoeliger en ook in het tweede deel van deze week valt er regelmatig regen. De wind waait uiteraard uit zuidwest. 

Door Marc Putto

Door die zuidwestelijke aanvoer wordt nog relatief milde lucht meegenomen vanuit Frankrijk. De middagtemperatuur ligt rond 14 graden dezer dagen. De nachten verlopen niet koud.
Volgende week lijkt de depressieactiviteit zich op wat noordelijker breedten te gaan afspelen. Hoge druk via de Azoren kan daardoor meer uitvloeien richting het westen en midden van Europa. De neerslagsignalen worden geleidelijk onderdrukt en het aandeel zonneschijn neemt toe in de Benelux.

20 graden

Dat geldt ook voor de temperatuur die in een drogere stroming uit zuidwest tot zuid wellicht de 20 graden kan gaan opzoeken. Als de stroming nog iets meer bijtrekt naar pal zuid kan het wat warmer worden. Maxima tot 25 graden zijn beslist geen uitzondering half april. In de legendarische grasmaand van 2007 werd zelfs tot 30 graden gehaald. Die maand verliep zeer droog, zeer zonnig en zeer warm in Almere. Die combinatie blijft echter wel een uitzondering in een voorjaarsmaand. Mei 2008 flikte dat nota bene ook.

Betere weerfase

Waarschijnlijk komt er dus een betere weerfase aan vanaf de nieuwe week met gerede kans op een lenteachtig beeld later waarbij de temperatuur flink kan oplopen. April en mei blijven als overgangsmaanden echter het lastigst te traceren gezien de grilligheden in de atmosfeer. De aanwezigheid nog van veel kou in het hoge noorden versus de soms al tropische inslag richting Zuid- Spanje maken het vooral de weermodellen lastig en wispelturig.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto