Afbeelding

Het weer: toenemende regenkansen

Weer

ALMERE - Vorige keer (met een gerede kans op mooi weer voor deze week in het vooruitzicht) meldde ik dat april en mei als overgangsmaanden doorgaans lastig te duiden zijn gezien de talrijke grilligheden in de atmosfeer. De aanwezigheid vaak nog van veel kou in het hoge noorden versus de soms al tropische inslag richting Zuid-Spanje maken het vooral de weermodellen nogal lastig. Dit is wat er exact gebeurt momenteel aan het huidige weerfront. 

Door Marc Putto

Een mooie uitloop van de temperatuur naar tenminste 20 graden lijkt nu van de baan. Afgelopen zondag werd al duidelijk dat we weliswaar dat deftige hogedrukgebied boven Scandinavië zouden krijgen, maar toen diende zich plots een adder onder het gras aan die de boel deels verstiert.
Het gaat namelijk over een zogenaamde koude put die zich aan de zuidflank van het Scandi-hogedrukgebied ontpopt. Dit gebied gevuld met koude lucht trekt via Polen richting de Benelux en zorgt voor een toenemende buienkans op donderdag. Dit koude laag trekt vervolgens door in westelijke richting en lijkt te gaan fuseren met een oceaandepressie op nog flinke afstand van Frankrijk. Uiteindelijk bepaalt die gefuseerde gordel van lage druk in combinatie met luchtdrukstijgingen richting IJsland ons weerbeeld ook de komende week.

Buien

Regelmatig trekken regengebiedjes of enkele buien langszij. Richting het weekend kan het nog even zachter worden in Almere, maar daarna en zeker komende week is het overdag niet veel warmer dan 10-12 graden. Bovendien worden de nachten later ook koud met een nachtvorstkans. Er gaat zich waarschijnlijk een koude noordelijke circulatie voordoen richting eind april met uiteraard lage temperaturen en daarbij een lichte wisselvalligheid. Van een laat voorjaar lijkt dus steeds meer sprake te zijn. 

Woensdag min. 6, max. 14, wind no. 4, neerslag 10% en zon 55%
Donderdag min. 3, max. 11, wind no. 4, neerslag 55% en zon 40%
Vrijdag min. 6, max. 16, wind o. 3-4, neerslag 40% en zon 45%
Zaterdag min. 7, max. 17, wind zo. 4, neerslag 55% en zon 40%
Zondag min. 7, max. 14, wind zw. 3-4, neerslag 45% en zon 40%

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto