Afbeelding

Het weer: bevrijdingsdag waarschijnlijk regenachtig

Weer

ALMERE - April is alweer voorbij en binnenkort staat Bevrijdingsdag op het programma. De afgelopen grasmaand kenmerkte zich door nogal instabiel weer waarbij er zeer veel regen viel in een deel van het land.

Door Marc Putto

In de randstad was het zelfs de natste april sinds 1998. Bij Almere werd tussen 95 en 103 millimeter afgetapt en daarmee was het ook hier erg nat. Het was ook een koele maand met een gemiddelde temperatuur van ruim een graad beneden de gangbare temperatuurnorm. Op sommige stekken werd de 20 graden niet eens gehaald en dat was de afgelopen jaren vaak totaal anders. In maart gebeurde dat soms al.

20 graden

Na een vrij koude dinsdag en deels woensdag kalefatert het kwik weer op komende dagen. Donderdagmiddag belooft de beste papieren te hebben met maxima tot richting 20 graden. Hoewel een ferm hogedrukgebied zich blijft handhaven boven Scandinavië tot in de loop van het weekend, proberen oceaanstoringen vanuit het westen toch terreinwinst te boeken. Dat gaat ook wel lukken en op vrijdag kan er enige tijd wat (lichte) regen komen in Almere. Het gaat niet om grote hoeveelheden, maar met de diverse bevrijdingsfestivals in het land en daardoor veel buitenactiviteiten, komt dat gedruppel niet echt gelegen. Wel blijft het op de vrijdag tamelijk mild met 16-17 graden.

Enkele bui

In het weekend blijft het licht wisselvallig met periodiek wat regen of een enkele bui. De wind heeft een voorkeursrichting tussen oost en zuid en is meest matig van sterkte.
Zicht op een zeer stabiele en warme fase waarbij ons weerbeeld wordt gedomineerd door krachtige hogedrukgebieden op de juiste plaats is er niet de komende pakweg tien dagen. Het soms regenachtige weertype doet de levende natuur goed. Deze maakt nu een forse inhaalslag, zeker na een paar vrij warme dagen.

Woensdag min. 3, max. 12, wind no. 4, neerslag 20% en zon 55%
Donderdag min. 4, max. 19, wind zo. 3-4, neerslag 10% en zon 55%
Vrijdag min. 6, max. 16, wind zw. 3-4, neerslag 75% en zon 40%
Zaterdag min. 9, max. 16, wind zo. 3-4, neerslag 65% en zon 40%
Zondag min. 7, max. 16, wind zo. 3-4, neerslag 65% en zon 45%

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto