Afbeelding

Betaalbare koopwoningen Europakwartier niet haalbaar

Wonen


POORT – Het is niet haalbaar om in het Europakwartier Oost 1 betaalbare koopwoningen te bouwen. Wel is het mogelijk om sociale huurwoningen in die wijk te realiseren.


De gemeenteraad wilde op de grond betaalbare koopwoningen bouwen. Dat blijkt in de huidige markt onhaalbaar, ook niet via de pilot alternatief IbbA (Ik bouw betaalbaar in Almere). Het was de bedoeling om beneden-bovenwoningen (bebo) te bouwen, met twee woningen van twee bouwlagen op elkaar. De 110 koopwoningen zouden betaalbaar zijn en blijven voor inkomens tot 36.000 euro, de oorspronkelijke IBBA doelgroep. Eventueel aangevuld met woningen voor inkomens tot 44.000 euro. Er zou voorrang worden verleend aan kopers die een sociale huurwoning achterlaten.


Spanning

Volgens het college leiden de huidige ontwikkelingen op de woningmarkt tot spanning bij het realiseren van betaalbare woningen. Met De Alliantie en een aannemer is de bebo-woning inhoudelijk en financieel uitgewerkt. De woningen zijn circa 75 m2 groot en geschikt voor een klein gezin. De bouw- en ontwikkelingskosten zonder grondkosten voor deze woningen zijn met een bedrag van circa 245.000, misschien nog oplopend tot 260.000 euro, ruim boven het maximaal te lenen bedrag, circa 180.000 euro, van de IbbA doelgroep met een jaarinkomen van 36.000 euro. De Alliantie ziet wel mogelijkheden om er sociale huurwoningen te realiseren. Het college heeft daarom besloten de bebo’s door een woningcorporatie in de gereguleerde huur te laten ontwikkelen.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto