Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Leida Höhle (PvdA) ‘Wonen is een recht, geen winstmodel’

Wonen

Door Marcel Beijer

ALMERE – PvdA-raadslid Leida Höhle hield onlangs tijdens de Politieke Markt een emotioneel betoog over de ellende die de liberalisering van de woningmarkt met zich mee heeft gebracht. VVD wethouder Julius Lindenbergh leek er zelfs even stil van te worden. Höhle wil terug naar de aloude Volkshuisvesting.

Het betoog van Höhle tijdens de Politieke Markt was een toevalstreffer. “Ik viel in voor een collega. Het is mijn portefeuille eigenlijk niet. Maar ik moest echt even mijn hart luchten. “Wonen is namelijk een grondrecht, de overheid heeft daartoe een zorgplicht”, zegt Höhle. “En dat geldt zeker voor Almere. Als grote bouwstad moeten we onze verantwoordelijkheid nemen, voor de troepen uit willen lopen. Laten we een soort Almere-model bedenken als voorbeeld voor het land, gewoon terug naar een afdeling Volkshuisvesting die met vernieuwende ideeën komt.”

Daarbij hoeft Almere niet terug naar Vinex-wijken, die vaak als saai worden omschreven. Höhle wijst op de Amsterdamse school die in het begin van de twintigste eeuw de woningnood te lijf ging met een herkenbare stijl. “Of stel een stadsarchitect aan zoals Dudok in Hilversum. Die bouwde betaalbare woningen onder architectuur. Trouwens, in Almere hebben we dat ooit ook goed gedaan met Bouwrai-projecten in Muziekwijk, Filmwijk en in Buiten. Seriebouw hoeft niet saai te zijn.”

Markt

De liberalisering van de woningmarkt ziet Höhle als een gruwel. “Alleen het wóórd ‘woningmarkt’ al, of ‘wooncarrière’. Alsof het iets is waar je geld aan moet verdienen. Dat is niet verboden, uiteraard. Maar zorg er eerst eens voor dat je in je eigen stad kán wonen. Het college in Almere lijkt er alles aan te doen om sociale woningbouw zoveel mogelijk te beperken. Misschien uit vrees voor minder leefbare wijken. Maar dat is onzin: sociale woningbouw is bestemd voor onze leerkrachten, politieagenten, jongeren. Dat is geen lagere klasse, of zo. Ze gebruiken een smoes, bijvoorbeeld dat sociale woningbouw niet past in het unieke karakter van een wijk. Alles lijkt ineens een uniek karakter te hebben: Nobelhorst, Hortus, Oosterwold, Overgooi. Dan gooi je wel erg snel de handdoek in de ring. Wees eens creatief, zeg. “

Woningcorporaties

Met de terugkeer van Volkshuisvesting zouden ook de woningencorporaties hun sociale karakter moeten terugpakken. “Die moeten nu ook met sluitende businesscases komen. Daar zie je die marktwerking weer. Juist in de crisis van een aantal jaar geleden hadden ze moeten doorbouwen. Dat is vreemd. Als er geen haringen meer zijn kan je rustig een tijdje zonder haringen. Maar als er geen huizen zijn, moet je nog altijd blijven wonen. Nu zie je speculanten opduiken die woningen opkopen en tegen woekerprijzen verhuren. Alles voor de winst. Er moet voor mensen gebouwd worden.”

Nog één vraagje: de PvdA heeft jarenlang de wethouders geleverd die voor de woningbouw verantwoordelijk waren. Höhle: “Dat is misschien waar. Zoiets slijt er in jaren in. Maar dat verandert niets aan mijn ongerustheid. We moeten er nu de schouders onder gaan zetten.”

Leida Höhle (PvdA) in de Filmwijk. (Foto: Studio Rotgans/Rinus Lettinck)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto