Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Onbegrip over schrappen van wijkbudgetten

Wonen

ALMERE – De gemeenteraad heeft donderdagavond ingestemd met een motie van D66/PVV om de wijkbudgetten te schrappen. De gemeente bespaart daarmee een bedrag van 420.000 euro.

Het buurtplatform Sieradenbuurt heeft een brief naar de raadsleden gestuurd waarin gesteld werd dat de de stichting opgeheven zal moeten worden. Op de site van de Sieradenbuurt stellen bewoners dat de wijkbudgetten de laatste jaren zijn gebruikt voor tal van zaken, zoals de aanleg en het onderhoud van een voedselbos, wilgen knotten, een pergola met druiven, een ooievaarsnest, nestkasten, insectenhotel. “Zonder wijkbudget valt dit allemaal weg’, aldus de bewoners. “Al het groenonderhoud in de buurt zal de gemeente zelf moeten doen.”

Poort

Ook de buurtvereniging in Almere Poort reageert vol onbegrip. In allerijl werd een petitie gestart die al meer dan 450 keer werd ondertekend. De petitie roept op om te voorkomen dat activiteiten in het daar gevestigde Klokhuis verdwijnen. Ook in die wijken worden met de wijkbudgetten activiteiten voor de wijk gedaan die de cohesie bevorderen.

Zowel in Poort als Sieradenbuurt wordt gevreesd dat met het wegvallen van de subsidie een hele sociale structuur wegvalt. “De activiteiten zijn geen eerste levensbehoefte. Maar het is wél wat mensen bindt met elkaar en met de wijk. Het zijn de extra’s die van Poort en de Sieradenbuurt geen kille woonwijken maken, maar een plek die leeft. Aan de Floriadedirecteur waren ze al meer geld kwijt. Hoe gaan ze dit uitleggen aan de bewoners? Schaamteloos.”

In het Klokhuis in Poort worden tal van buurtactiviteiten georganiseerd met geld uit het wijkbudget. (Foto: aangeleverd)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto