Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Bouwen is enige middel tegen wachtlijst huurwoningen

Wonen

Door Marcel Beijer

ALMERE – Waar vaccinatie het middel is om het corona-probleem op te lossen, lijkt ‘bouwen, bouwen, bouwen’ het enige instrument om de woningnood in Almere onder de knie te krijgen. Dat werd donderdagavond nog maar eens herhaald tijdens de Politieke Markt waar de gemeenteraad voorlopig voor de laatste keer het Stedelijk Woningbouwprogramma besprak.

Zoals bekend wil het college in tien jaar tijd 23.000 woningen in Almere bouwen. Dat stond centraal bij de bespreking die vooral ging over de vraag: ‘voor wie wordt dan het eerst gebouwd?’. Maar liefst 23 moties en amendementen (voorgestelde wijzigingen en aanpassingen op het programma) moesten worden besproken. Volgende week wordt over deze voorstellen gestemd. Of die het allemaal halen, is natuurlijk de vraag.

Wachtlijsten

Zo stelden de PvdA, SP en PvdD voor om ervoor te zorgen dat de wachtlijsten voor sociale huurwoningen voor 2026 zijn teruggedrongen tot maximaal vijf jaar. Wethouder Julius Lindenbergh vond het echter niet nodig om één groep ‘abosluut’ te maken. “Al is dit wel ‘prioriteit nummer 1’”. De wethouder wil voor alle groepen bouwen. “Ook het huizentekort voor middeninkomens is krankzinnig en ook hoge inkomens hebben het moeilijk op de woningmarkt.” Dat leidde tot een sneer van Leida Höhle (PvdA). “Mensen met hoge inkomens hebben een woningwens, voor mensen met lage inkomens is er echt sprake van woningnood. Die moeten op een camping slapen, of noodgedwongen bij vrienden.”

Nieuwe intiatieven

Ook was er discussie over het feit dat het college terughoudend wil zijn bij het accepteren van nieuwe initiatieven met betrekking tot woningbouw. “Ik krijg wel tot 25 voorstellen per maand, maar richt me vooral op voorstellen die zich richten op middenhuur en betaalbare koopwoningen.”, verzuchtte de wethouder.’

Voor grote gezinnen is het ook lastig om woonruimte te vinden in de stad. Woningcorporaties blijken die grote huurhuizen het liefst in de vrije sector te plaatsen waardoor het voor mensen met een laag inkomen onhaalbaar wordt. Dat is niet wenselijk. Het lijkt erop dat de gemeenteraad neigt om hier onderzoek naar te laten doen. Dat moet dus volgende week blijken. Volgens Lindenbergh is er ook een probleem ontstaan doordat het vaker voorkomt dat een huurhuis slechts door een persoon wordt bewoond. “Daarom hebben we in eerste instantie appartementen nodig. Dan komt de doorstroom op gang.”

Bouwen is het middel tegen woningnood (Foto: AdobeStock

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto