Afbeelding
Almere DEZE WEEK

‘3D-geprinte woningen waren mooie toevoeging geweest voor Floriade’

Wonen

Door Petra Onderwater

ALMERE – Het was groot nieuws vorige week dat in Eindhoven de eerste Nederlandse bewoner van een 3D-geprint huis de sleutel kreeg. Almere had ook zo’n unicum kunnen hebben. De Almeerse architect René van Zuuk ontwierp in opdracht van de Floriade BV een 3D-geprint paviljoen dat na afloop van de Floriade kon worden omgevormd tot drie woningen. “Helaas wordt dit project uiteindelijk niet gerealiseerd”, vertelt van Zuuk. Op Facebook deelde hij deze week een impressie van zijn bijzondere ontwerp.

De Floriade BV had vijf vooraanstaande architecten gevraagd elk een Groene Ambassade te ontwerpen voor de wereldtentoonstelling in 2022. Deze paviljoens zouden na afloop van de Floriade worden omgevormd tot woningen. “Ons plan was zo goed als definitief, wij hadden al een aannemer en zaten binnen het budget met ons ontwerp. Toch besloten de gemeente Almere en de Floriade BV in het voorjaar van 2020 het hele project af te blazen, omdat een aantal andere ontwerpen niet binnen het gestelde budget gerealiseerd dreigden te kunnen worden. Dat betekende dat ook ons ontwerp niet zou worden gebouwd.”

Gestapelde plantenbakken

Van Zuuk had voor deze opdracht twee versies ontworpen, die beiden konden worden omgevormd tot drie woningen. “Versie één is een 3D-geprint betonnen paviljoen dat bestaat uit grote gestapelde plantenbakken. Versie twee was een houten paviljoen, volledig biobased.” De eerste versie is samen met de BAM Infra ontwikkeld tot een definitief ontwerp. “Het heeft organische vormen en is zo ontworpen dat de regen die op het dak wordt opgevangen, ook de plantenbakken van water voorziet”, vertelt Van Zuuk.

Vrije vormen

De Almeerse architect houdt zich al jaren bezig met de mogelijkheden van 3D printtechnologie. “Als hoogleraar aan de Technische Universiteit Eindhoven heb ik tijdens een lezing in 2006 al voorspeld dat we in de toekomst bruggen en huizen uit de 3D printer konden laten rollen. Daar werd toen wat lacherig op gereageerd, maar vijftien jaar later kunnen we dit dus gewoon”, aldus Van Zuuk. Hij gelooft dat 3D printen de toekomst heeft. “Het grote voordeel is dat je met vrije vormen kunt werken. Alle ronde en golvende vormen zijn mogelijk en bovendien heb je daarbij geen materiaalverlies. Hierdoor is er minder materiaal nodig en kan goedkoper worden gebouwd.” De grote uitdaging zit volgens Van Zuuk vooral in het wegwerken van de naden. “Dit hebben wij in ons ontwerp ondervangen door op de plek van de naden grote ramen te plaatsen.”

Gemiste kans

Dat zijn 3D-geprinte paviljoen nu niet wordt gerealiseerd is volgens Van Zuuk een gemiste kans. “Het zou een mooie toevoeging zijn geweest voor de Floriade. Dan had je echt iets vernieuwends gehad en ook nog eens ontworpen door een Almeerse architect. We hebben er met zijn allen bovendien veel tijd en energie in gestoken en alle gevraagde architecten zijn ook betaald voor deze opdracht. Weggegooid geld uiteindelijk.” Als de kans zich voordoet wil Van Zuuk zijn ontwerp elders alsnog realiseren.

Impressie van het 3D-geprinte paviljoen van architect René van Zuuk.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto